Femeile de carieră, posesoare a unei diplome de licenţă sunt mai expuse consumului de alcool, însă acest obicei le-ar putea fi benefic dacă nu exagerează cu băuturile.
Conform unui studiu realizat recent la Londra, femeile care au terminat o facultate consumă de două ori mai mult alcool decât celelalte. De semenea, au mai multe şanse să devină alcoolice.
Studiul a urmărit subiecţii încă din copilarie şi a descoperit că fetele care sunt inteligente şi educate au mai multe şanse să se transformne în femei amatoare de alcool. Deşi au fost studiaţi şi bărbaţii, în cazul lor nu s-a observat nicio asociere între pregătirea profesională şi consumul de alcool.
Se pare că cercetarea pune în evidenţă diferenţele de mentalitate şi cultura între femei. Cele educate, cu cariere de succes au o viaţă socială mai activă, fac copii mai târziu în viaţă şi sunt mai deschise în ce priveşte consumul de alcool.
Ele nu se feresc să intre într-un bar, împreuna cu colegii bărbaţi, iau parte la evenimente unde se serveşte alcool şi, în plus, sunt mai stresate din cauza serviciului, ceea ce le face să caute modalităţi de a se relaxa, printre care şi consumul de alcool.
E drept că aceste femei tind să exagereze cu alcoolul, însă dacă poţi să te abţii şi să îl consumi cu moderaţie, nu ai decât de câştigat.
Un alt studiu, la fel de recent, a arătat că persoanele care consumă alcool cu moderaţie sunt mai sănătoase decat cele care se abţin complet şi, desigur, mult mai sănătoase decât cele care fac excese.
Se ştie de mult că anumite băuturi, de exemplu vinul roşu sau berea, au anumite beneficii pentru sănătate, de exemplu reduc colesterolul şi au efect antioxidant.
Dar nu este vorba doar de asta. Cei care consumă alcool cu moderaţie tind să ducă o viaţă sănătoasă, în general.
Ce înseamna, în acest caz, moderaţie? Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi menţionează în noua sa carte „Şi noi ce mai mâncăm…. ca să slăbim?” că o femeie sănătoasă poate cosuma aproximativ 11 grame de alcool pe zi fără să se supună niciunui pericol. Asta înseamnă 25 mililitri de băuturi spirtoase sau 150 mililitri de vin.
Femeilor le este permisă doar jumătate din cantitatea permisă bărbaţilor. În cazul sexului frumos, băuturile alcoolice sunt mai toxice, pentru că organismul nostru sintetizează cu 50% mai puţine enezime ce metabolizează alcoolul.
Ies din discuţie femeile însărcinate care nu au voie să consume alcool pentru că îşi supun fătul riscului de a dezvolta epilepsie, după naştere.
De asemenea, menţionează prof. dr. Mencinicopschi, este mai sigur să consumăm cantităţi mici de alcool zilnic decât să bem în weekend toată cantitatea aferentă unei săptămâni.
Foto: Shutterstock