Te-ai gândit vreodată câte tipuri de lapte îţi sunt disponibile atunci când alcătuieşti un meniu? Pornind de la varianta cel mai des întâlnită, cel dulce de vacă, până la cel din sâmburi de migdale sau din fructul de cocos, fiecare are avantaje semnificative pentru sănătate.
Oamenii au nevoie de nutrienţi, ca proteine, glucide, lipide, minerale, vitamine, iar laptele este un produs esenţial pentru o alimentaţie echilibrată. Consumul zilnic are, pe lângă rolul nutritiv, şi un gust foarte bun, de care e păcat să nu te bucuri.
Lapte dulce de vacă
Acesta, dar şi celelalte lactate de vacă au în compoziţie minerale, aminoacizi esenţiali şi bacterii lactice a căror valoare biologică şi eficienţă nu poate fi egalată de vreun alt aliment. Prin aportul de calciu, fosfor şi proteine, laptele e alimentul ideal pentru o creştere şi rezistenţă osoasă optimă, fiind cel mai important produs din punct de vedere nutriţional în prevenţia osteoporozei. Elementele nutritive din lapte întăresc oasele, dar şi sistemul imunitar, dinţii, asigură o digestie optimă, reduc tensiunea arterială şi contribuie la menţinerea greutăţii.
Lapte bătut
Sub formă de iaurt sau de lapte bătut, acesta devine un aliment remarcabil pentru sănătatea intestinelor. Şi mai mult decât atât, favorizează semnificativ scăderea în greutate, în cazul excesului ponderal. Aşa că, doamnelor, poftiţi la un mic dejun sau o gustare care să includă lapte bătut! Laptele de midgale Pentru a-l obţine, se lasă 50 g de sâmburi de migdale cruzi în apă. După câteva ore, se amestecă în blender cu 500 ml de apă, un minut, apoi se strecoară prin sită de sâm- burii mărunţiţi.
Lapte de migdale
este o băutură bogată în proteine, acizi graşi omega 3, vitamina E, zinc, magneziu, potasiu şi fier. Se poate consuma simplu, cu cereale şi în shake- uri cu fructe sau cacao.
Lapte condensat
Este un produs obţinut prin evaporarea unei părţi a apei din laptele de vacă prin fierbere cu zahăr, acesta dându- i o consistenţă cremoasă şi un gust dulce, plăcut. Se numără printre cele mai răspândite variante de conservare.
Lapte de soia
O alternativă sănătoasă la laptele de origine animală, cel de soia oferă multe beneficii, păstrând şi proprietăţile plantei. Conţine calciu, proteine, previne diabetul şi reduce colesterolul. Laptele de cocos O variantă vegetală a laptelui, cel din fructul de cocos are un conţinut ridicat de fier, potasiu şi magneziu. Este ideal pentru efectul anticelu- litic pe care îl are, contribuie la sănătatea pielii şi la îmbunătăţirea calităţii părului.
Lapte de cocos
O variantă vegetală a laptelui, cel din fructul de cocos are un conţinut ridicat de fier, potasiu şi magneziu. Este ideal pentru efectul anticelulitic pe care îl are, contribuie la sănătatea pielii şi la îmbunătăţirea calităţii părului. Laptele de cocos se prepară din apa din nuca de cocos şi bucăţele din pulpa fructului şi se poate găsi în comerţ, dacă nu eşti tentată să încerci varianta făcută acasă. Poate fi consumat ca băutură răcoritoare, cu ovăz sau alte cereale, în combinaţie cu seminţe, fructe de pădure sau banane.
Laptele, sănătate la pahar
„Laptele conţine nouă nutrienţi esenţiali care îl fac să fie una dintre cele mai importante băuturi. Aproximativ 250 ml de lapte aduc în organism 30% din valoarea zilnică necesară de calciu (menţine densitatea structurii oaselor, dinţilor şi joacă un rol important în funcţionarea optimă a sistemului nervos, în contracţiile musculare şi în prevenirea aterosclerozei). Un pahar cu lapte îţi oferă 25% din necesarul zilnic de vitamina D (care ajută absorbţia calciului şi îmbunătăţeşte mineralizarea osoasă). Laptele asigură şi 11% din necesarul de potasiu, te ajută să îţi reglezi creşterea celulară şi să menţii un bun sistem imunitar.” Dr. Şerban damian Nutriţionist sportiv acreditat CIO Centrul de nutriţie Superfit www.superfit.ro