Nu mai mănânci carne? Minunat! Însă cartofii prăjiţi şi torturile de ciocolată continuă să-ţi ameninţe silueta
Sunt liste nenumărate cu celebrităţi vegetariene. I-am găsit acolo, cu surprindere, inclusiv pe Brad Pitt sau pe Clint Eastwood. Nu prea cadrează cu figura lor de bărbaţi duri, nu? Oricum, sunt milioane de vegetarieni în lume, mai mult sau mai puţin celebri, de diverse tagme şi categorii. De la cei care nu mănâncă nimic provenit de la animale şi până la cei mai moderaţi, care consumă lapte, brânzeturi, ouă sau icre. Acesta e considerat maximum de „lejeritate”. Dacă mai scapi în farfurie carne de peşte sau de pui, chiar şi dacă e pui de baltă, nu te mai poţi lăuda că eşti vegetarian.
Culmea e că, chiar dacă obţii nenumărate avantaje de pe urma acestei diete, de la scăderea tensiunii arteriale şi până la mulţumirea interioară că nicio fiinţă nevinovată n-a trebuit să moară ca să te hrăneşti tu, nu eşti însă scutită de problema kilogramelor în plus. Poate că slăbeşti într-o primă fază, când nu ştii încă cu ce să înlocuieşti fripura şi te mai pierzi un pic printre legume. Dar după ce-o să înveţi diferenţa dintre linte şi bob, iar reţetele cu soia sau ciuperci n-or să mai aibă niciun secret pentru tine, nimic n-o să-l
împiedice pe corpul tău să „facă provizii”.
Cantitatea contează
La fel cum contează şi combinaţiile pe care le faci. Lipide împreună cu glucide, cum ar fi în clasicele combinaţii „pâine cu unt” sau „cartofi prăjiţi”, n-or să fie niciodată aliaţii siluetei tale. Cu atât mai puţin dacă le mănânci în cantităţi uriaşe, pe considerentul „acum nu mai mănânc carne, deci trebuie să compensez”. E foarte adevărat că îţi va fi foame mai des. O bucată de carne are nevoie de mai multe ore ca să fie digerată, în timp ce legumele se topesc imediat. Iar la restaurant nu găseşti, de obicei, prea multe feluri gustoase care să nu fi avut ochi în timpul vieţii. Dar nu te descuraja! Ai doar de respectat câteva reguli simple.
Patru idei de scris pe afiş în bucătărie
De ce trebuie să ţii cont de azi înainte dacă vrei să adopţi o dietă vegetariană:
1 Poţi consuma fără restricţie cantitativă toate legumele cu indice glicemic mic (continut redus de amidon): roşii, castraveţi, ardei gras, dovlecel, conopidă, broccoli, spanac, salată, fasole verde, praz, ciuperci.
2 În cantitate moderată, poţi consuma şi alimentele cu conţinut ridicat de amidon: pâine, mămăligă, orez, paste făinoase, fasole uscată, cartofi, mazăre, soia, linte. Şi aici gătitul se va face pe cât posibil fără ulei.
3 Fructele conţin fructoză, care îngraşă la fel de mult ca şi zahărul. Este recomandat să mâncăm fructe la un interval de două ore de la masa principală, iar cantitatea să nu depăşească 0,5 kilograme.
4 Consumă zilnic seminţe şi fructele oleaginoase: alune, nuci, seminţe de floarea- soarelui sau dovleac, fistic, migdale etc. Ele aduc acizii graşi esenţiali care nu pot fi sintetizaţi de organism şi sunt indispensabili.
Fii o vegetariană slim
Ţine cont de câteva reguli esenţiale pentru o dietă echilibrată şi sănătoasă
Elimină complet zahărul rafinat (alb sau brun), nu conţine substanţe nutritive, ci doar calorii „goale”, care îngraşă.
Fereşte-te să prăjeşti în ulei. În cazul în care adaugi ulei peste mâncare, fă aceasta când mâncarea este luată de pe foc. Prin tratare termică uleiul eliberează produşi toxici. Mai bine îi eviţi!Nu consuma margarină, conţine acizi graşi „trans” foarte nocivi, care rezultă în procesul de transformare al uleiului din formă lichidă în formă solidă. Alege mai degrabă untul de arahide, în cantităţi mici.Combină cât mai multe legume pentru a-ţi asigura un aport optim de proteine şi de aminoacizi esenţiali: soia cu orez, fasole cu porumb, mazăre cu grâu, linte cu orez sau grâu etc.Apelează la suplimentele nutritive: vitamine, minerale, acizi graşi omega 3 şi omega 6, deoarece o alimentaţie strict vegetariană prezintă riscul de a nu asigura aportul de substanţe nutritive.
Pregăteşte-te pentru festin
Cine zice că dacă nu mai mănânci carne n-ai să mai ai parte de mâncăruri delicioase? Combină inteligent!
Ai nevoie să mănânci variat, ca să-ţi asiguri toate substanţele nutritive. Carnea nu mai e obligatorie dacă ai grijă să consumi din toate celelalte, cu moderaţie. Iată cum poate arătă meniul tău într-o zi. Regula „puţin şi des” mai degrabă decât „mult şi rar” rămâne valabilă şi pentru lactovegetarieni.
Micul dejun. Unii îl consideră cea mai importantă masă a zilei. Nu-l sări, ca să nu fi tentată să mănânci mai mult la prânz. Alege între: cafea cu lapte şi ou fiert sau o felie de pâine neagră cu caşcaval ori cu zacuscă şi ceai de fructe de pădure.
Prima gustare. Cel mai bine mănânci fructe: măr, struguri, banană, portocală, kiwi. Ai de unde alege! Fructele se digeră mai bine consumate înaintea mesei.
Prânzul. Iei masa în oraş cu colegii? La orice pizzerie găseşti şi pizza vegetariană. O soluţie rezonabilă, dacă nu apelezi la ea prea des. Cel mai bine e să te răsfeţi cu mâncruri gătite. De exemplu: supă de linte, vinete umplute cu legume şi salată de vară, sau supă-cremă de legume cu crutoane, orez cu ciuperci şi salată de sfeclă sau murături. Inspiră-te din cărţile de bucate. Vei fi surprinsă câte legume ignorai
înainte.
A doua gustare. Nu uita să-ţi iei porţia de fructe uscate şi fructe de tip nucă. Seminţe, alune, migdale, nuci, fistic, caju etc. Sunt alimente indispensabile pentru vegetarieni. Iar caisele uscate, stafidele sunt surse ideale de vitamine.
Cina. Dacă eşti după o zi grea, o salată orientală, un sufleu de dovlecei sau chiar o porţie de paste cu mozzarella te vor pune pe picioare. Altfel, cu cât mai light, cu atât mai bine. O cană de lapte cald cu miere e tot ce-ţi trebuie înainte de culcare.
Foto: Shutterstock