Factorii care declanșează bolile de inimă. Dr. Cristian Udroiu: „Rar găsești un pacient cu infarct care să nu fumeze”

.
Mihai Constantinescu,  Ion Iliescu, Cornelia Catanga sunt printre cei mai cunoscuti romani care sufera de boli cardiace, dar ca ei sunt foarte mulți. Conform statisticilor, 60% din decesele din România sunt provocate de boala cardiovasculară, în timp ce doar 19% dintre decese sunt provocate de cancer. Asadar, principalul ucigaș în România este boala cardio-vasculară, chiar dacă noi toți de temem mai mult de cancer. Invitat la Interviurile Libertatea, dr. Cristian Udroiu, medic cardiolog, a vorbit despre factorii care declanșează bolile cardiovasculare.

Boli de inima la tineri. Media de vârstă, 50-55 de ani

În România, avem de trei ori mai mulți cardiaci decât media Uniunii Europene. Iar vârsta celor care au probleme cu inima este în continuă scădere. Conform dr. Cristian Udroiu, media de vârstă a pacienților cardiaci este în prezent de 50-55 de ani. Însă, după spusele sale, medicul a avut pe masa de intervenție, foarte mulți pacienți sub 40 de ani.

Cu alte cuvinte, infarctul și alte evenimente cardiovasculare majore sunt tot mai des intalnite la tineri. Din fericire, aceștia sunt cei care reușesc să-și schimbe viața dacă se sperie suficient de tare.

Care sunt cauzele bolilor de inimă

Întrebat de ce apar bolile de inimă la tineri, dr. Cristian Udroiu a numit trei factori importanti care afecteaza grav inima:

– Fumatul
– Sedentarismul
– Alimentatia

Astfel, fumătorii care sunt supraponderali sau chiar obezi și nu fac miscare au un risc mare de infarct. „Rar găsești un pacient cu infarct care să nu fumeze”, a declarat cardiologul.

El mai spune că abia după un infarct, fumătorii reușesc să renunțe la țigări. Ei se sperie suficient de tare, mai ales dacă au 30 – 40 de ani, când se văd în spital, pe masa de intervenții a cardiologului și astfel reușesc să renunțe la viciu.

”Un om tânăr, faci infarct la 30 – 40 de ani, ești legat de niște tuburi, conectat la aparate, impactul psihologic este mare și mare majoritate se lasă de țigări”, spune doctorul.

Sedentarismul este un alt factor important în apariția bolilor de inimă la tineri. Pentru că ne deplasăm cu mașina sau mijloacele de transport în comun, mulți dintre noi nu mai fac nimic măcar plimbări pe jos. Dr. Udroiu recomandă să facem mișcare de trei ori pe săptămână câte două ore.

Întrebat dacă stresul, supărările joacă un rol în declanșarea bolilor de inimă, medicul cardiolog a declarat că stresul ne afectează în măsura în care nu ne lasă să avem grijă de noi. În rest, el consideră că stresul este mai mult o scuză și că lenea și comoditatea sunt adevăratele cauze ale bolilor de inimă.

”Prea mult se dă vina pe stress. Nu vreau să fiu rău, dar mai degrabă pe lene, pe comditate. De ce să nu mă duc acasă, să beau o bere, să-mi aprind o țigară la televizor?”, spune doctorul despre românii care sunt prea delăsători ca să facă mișcare.

Foto: Libertatea.ro, Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton