Principalele riscuri pentru gravide

.

Eşti gravidă şi ai fi dispusă să faci orice sacrificiu pentru a fi sigură că bebeluşul se va naşte sănătos. Iată rezultatul unui studiu recent, care îţi arată ce este permis şi ce este interzis
în timpul sarcinii

Atenţie, pericol!

* Chimicalele

Nu este momentul să îţi renovezi locuinţa, pentru că solvenţii organici din lacuri şi vopsele îi pot dăuna fătului. Aerosolii din spray-uri (indiferent că sunt deodorante, fixative pentru păr sau spray-uri pentru parfumat încăperea) pot să-i provoace femeii gravide dureri de cap, dar şi să-l afecteze pe bebeluşul din burtă.

* Infecţiile

Toxoplasmoza, oreionul, rubeola şi vărsatul de vânt sunt extrem de periculoase, consecinţa putând fi un retard psihic al copilaşului tău. Important: fii foarte atentă cu igiena ta dacă ai o pisică şi atunci când găteşti mâncăruri cu carne. În ambele cazuri există riscul de a contacta toxoplasmoza.

* Medicamentele

Despre multe medicamente nu se ştie dacă au sau nu un efect nociv asupra dezvoltării fătului. Pentru a nu-ţi asuma riscuri, nu înghiţi nici o pastilă fără a-i cere sfatul medicului. Analgezicele pe care le poţi înghiţi fără nici un risc, în doze mici, sunt paracetamolul şi ibuprofenul.

* Razele Röntgen

Dacă viitoarea mămică se expune direct acestor raze, ele pot afecta creierul fătului, cu consecinţe grave asupra dezvoltării lui psihice ulterioare. De aceea, nu accepta cu nici un preţ să fii iradiată. Tratamentele stomatologice nu prezintă însă nici un risc.

De evitat:

* Computerul, TV-ul

Până în prezent, nu s-a demonstrat că radiaţiile emanate de computer sau televizor ar avea un efect nociv asupra fătului. Dacă petreci însă prea mult timp în faţa ecranului, eventual şi într-o poziţie incomodă, te vei alege cu dureri de ochi şi de spate care îţi vor afecta starea fizică şi psihică şi, implicit, pe cea a bebeluşului din burta ta.

* Sucurile

Sucurile din comerţ conţin deseori cofeină sau alte chimicale, pe care este bine să le eviţi în cele nouă luni de sarcină. Bea mai bine lapte sau apă.

* Cafeaua

Nu bea, în nici un caz, mai mult de două-trei ceşcuţe pe zi. Cofeina măreşte riscul unei naşteri premature.

* Zgomotul

Zgomotul puternic al motoarelor sau maşinilor industriale, dar şi muzica la volum maxim sau cea de la concerte rock îl pot irita şi agita pe micuţul din burtă.

* Leacurile naturiste

Nu tot ce provine din natură este şi bine suportat de femeile gravide. Consumate în cantităţi mari, ienupărul sau pătrunjelul pot fi periculoase pentru făt.

* Călătoriile

Este bine să le eviţi pe cât posibil. Dacă eşti obligată să călătoreşti, optează pentru avion, dar ai grijă să nu zbori prea multe ore fără pauză. Te expui pericolului unei tromboze.

* Băile fierbinţi

Apa fierbinte poate afecta sistemul nervos al fătului. Dacă faci baie în cadă, fii atentă ca temperatura apei să nu depăşească 36 de grade, iar baia să nu dureze mai mult de zece minute.

* Ceaiul negru

Nu bea mai mult de două-trei ceşcuţe pe zi, fiindcă ceaiul negru împiedică asimilarea fierului din alimente. Iar atunci când eşti gravidă, fierul îţi este mai necesar ca oricând.

* Ondulaţiile permanente

Este improbabil ca substanţele chimice conţinute de soluţia de permanent sau vopseaua pentru păr să aibă vreun efect nociv asupra bebeluşului nenăscut. Totuşi, fii prudentă: din cauza schimbărilor hormonale din organism, părul tău ar putea reacţiona cu totul altfel decât de obicei.

* Sportul

Orice sport practicat până la epuizare este strict interzis. Jogging-ul, înotul şi dansul sunt recomandate gravidelor, dar este important să te opreşti în clipa în care simţi că ai obosit. Scufundările sunt interzise.

* Vitaminele

Nu înghiţi complexe de vitamine fără să ceri sfatul medicului. Luate în cantităţi mari, vitaminele A şi E pot fi nocive.

Foto: Shutterstock

Află și cum evoluează sarcina pe saptamani.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton