Care sunt factorii de risc ai cancerului de sân

.

Atunci când anumite celule de la nivelul sânului încep să se înmulțească haotic, mult mai rapid decât cele sănătoase, se formează umflături la nivelul unuia sau ambilor sâni. Află ce poate determina apariția cancerului la sân.
Potrivit specialiștilor oncologi, cancerul de sân pornește de cele mai multe ori din canalele unde se produce laptele, dar poate apărea și în lobuli (țesutul glandelor mamare). Oamenii de știință nu au determinat care sunt cauzele exacte ale apariției cancerului de sân, însă știu care sunt factorii de risc ai acestei boli:
Cazuri de cancer de sân în familie
Dacă ai în familie numeroase cazuri de cancer de sân, este foarte important să mergi în mod regulat la control și să îți faci analizele pentru depistarea eventualelor gene care pot fi transmise din generație în generație.
Sex
Sexul este un factor de risc în cazul cancerului de sân: femeile au șanse crescute să facă această boală, spre deosebire de bărbați. Există și cazuri în care bărbații au făcut cancer de sân, însă acestea sunt rare și este vorba de un nivel crescut de estrogen în organismul lor.
Vârstă
Cu cât înaintezi în vârstă, cu atât crește riscul să faci cancer de sân.
Expunere la radiații
Dacă ai avut de făcut tratamente cu radiații atunci când erai mică sau în adolescență, ai șanse mai mari ca mai târziu să faci cancer de sân.
Obezitate
Persoanele obeze prezintă risc crescut al apariției cancerului și nu doar cel de sân, ci cei care suferă de obezitate pot face numeroase tipuri de cancer tocmai din cauza greutății foarte mari și lipsei exercițiului fizic.
Menstruația venită devreme
Specialiștii au descoperit o legătură între menstruația venită de vreme, la vârste de aproximativ 12 ani, și cancerul de sân.
Menopauza venită târziu
Și întârzierea menopauzei poate fi un factor de risc ce determină dezvoltarea celulelor canceroase la nivelul sânilor.
Sarcina
Se pare că femeile care au avut copii prezintă un risc mai crescut să facă mai târziu cancer la sân, spre deosebire de cele care nu au avut copii. De asemenea, în același pericol sunt și femeile care au primul copil la o vârstă de peste 35 de ani.
Terapie cu hormoni
Multe femei care trec prin menopauză au nevoie de terapie cu hormoni, care conțin estrogen și progesteron. Acești doi hormoni sunt factori de risc în cazul cancerului de sân.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton