Ce faci dacă ai stat prea mult la soare?

.

Soarele este benefic pentru sănătate, dar orice exces duce la efecte contrare. Dacă ai stat prea mult la plajă şi ai făcut insolaţie sau te-ai ales cu arsuri solare, tot natura are leac pentru tine.
Precum ştii, este mai bine să previi decât sa vindeci. Aşa că nu uita de cremele de protecţie, poartă pălărie sau şapcă din materiale naturale, nu sta prea mult la soare din primele zile şi evită orele de la amiaza. Daca, totuşi, ai ajuns sa te arzi sau sa faci insolaţie, câteva ceaiuri sau alimente îţi vor fi de folos.

Aloe-vera şi varza vindecă arsurile solare

Gelul de aloe vera este unul dintre cele mai bune leacuri împotriva arsurilor solare pentru ca ajuta la restabilirea rapida a echilibrului natural al pielii. Se unge zona afectată cu aceasta substanţă. O sa ai nevoie de cantitaţi destul de mari pentru ca pielea absoarbe substanţa ca un burete. Daca nu ai o planta din care sa extragi sucul, cumpara un produs cu un procent cât mai mare de pulpa. Varza te poate ajuta şi ea sa scapi de senzaţia neplacuta de usturime. Zdrobeşte câteva frunze proapete cu un fund de sticla sau cu un pahar şi aplicale pe zona afectata. În câteva minute, durerea se va diminua şi arsura se va vindeca mai repede.

Afine, împotriva insolaţiei

Afinele au multe efecte benefi ce, printre care şi acela de „a regla funcţionarea circulaţiei sangvine”, observa dr. farmacist Ovidiu Bojor. În durerile de cap cauzate de insolaţie, vasele de sânge din creier sunt contractate, iar acest tratament ajuta circulaţia să revină la normal. Astfel, te vei simţi mai bine. Specialistul îţi recomandă infuzia din una-doua linguriţe de frunze la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi. Fructele se pot consuma proaspete, dar şi congelate. Pentru un efect bun, trebuie sa manânci 200 g pe zi. Sunt contraindicate în caz de constipaţie cronică.

Brusturele protejează pielea arsă de soare

„Brusturele conţine substanţe care protejeaza colagenul din piele, asa se face ca o protejeaza de efectele negative ale expunerii la lumina solara directa şi la raze UV. În plus, inhiba o enzima raspunzatoare de deteriorarea ţesuturilor cutanate şi subcutanate. Ajuta şi la vindecare mai rapida în cazul arsurilor solare. Pentru a avea acest efect, se foloseşte atât extern cât şi intern. Se face un decoct din doua linguriţe de radacina tocata marunt la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi.
Se mai poate prepara un macerat la rece, dupa cum urmeaza: se lasa patru linguri de radacina de brusture la un litru de apa, timp de şase-opt ore. Se strecoara şi întreaga cantitate se bea treptat în cursul unei zile. Extern, se face frecţie dintr-un decoct concentrat (doua linguri de planta la o cana cu apa).”

Vezi şi orele corecte de stat la soare – cum ne protejăm de razele ultraviolete!

Ultima modificare iulie 12, 2022 5:25 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale