Cu siguranţă ai auzit că antioxidanţii te pot apăra de atacul radicalilor liberi şi implicit de cancer, dar nu prea ai idee unde se găsesc, aşa că ţi-am pregătit un meniu de surse naturale bogate în aceste substanţe.
Unul dintre paradoxurile biologiei este cel legat de oxigen: pentru a putea trăi, majoritatea organismelor vii de pe Terra au nevoie de el. Dar tot oxigenul face şi rău, fiind o moleculă extrem de reactivă, capabilă să deterioreze celulele prin reacţiile de oxidare. Aici intervin substanţele incluse în categoria antioxidanţilor, care pot proteja celulele vii de stresul oxidativ şi de atacul radicalilor liberi. Efectul anticancerigen al supli-mentelor alimentare pe bază de antioxidanţi a fost demonstrat în laborator, iar în prezent au loc studii clinice ample, pentru a li se verifica eficacitatea şi „in vivo”.
Cele mai cunoscute substanţe cu efect antioxidant sunt betacarotenul, lycopenul şi vitaminele C, E şi A.
Iată şi o listă a alimentelor care le conţin în cantităţi relativ mari.
Betacarotenul se găseşte în fructele şi legumele de culoare portocalie: morcovi, dovleac, mango, caise, pepene galben.
Luteina, asociată cu sănătatea ochilor, se găseşte din abundenţă în legume cu frunze verzi, cum ar fi salata, sau spanacul.
Lycopenul este un antioxi-dant puternic, care se găseşte în roşii, în pepene, guava, papaya, caise, grepfrut roz, portocale roşii.
Vitamina C sau acidul ascorbic se găseşte din abundenţă în multe fructe (citrice, de exemplu), dar şi în legume (ardei, gogoşari, pătrunjel). În cantităţi mai reduse, este întâlnită şi în cereale, peşte şi carne de vită sau pui.