Fă baloane de săpun, ca să adormi mai repede!

.

Nu reușești să-ți găsești locul înainte să adormi și cu toate că te-ai dus în pat foarte devreme tot spre dimineață pui geană pe geană? Grijile, scăderea nivelului de magneziu sau poate o perioadă mai agitată din viața ta nu te lasă să dormi, însă poți păcăli somnul învățând de la cei mai buni specialiști în știința… somnului.

Uimitor sau nu, există medici specializați în… somn care, din experiența proprie sau a altora au dezvoltat adevărate tehnici de dormit. Iată 5 dintre cele mai eficiente!

Baloane de săpun

Sună ridicol, însă dacă faci baloane de săpun, da, ai auzit bine, baloane de săpun la fel cum făceai în copilărie, chiar înainte de culcare te poate ajuta să adormi mai repede. Acesta este sfatul profesoruluo neurolog de la Universitatea de Medicină Johns Hopkins, Rachel Marie E. Salas, din Statele Unite. Specilista explică faptul că această tehnică funcționează întocmai ca un exercițiu de respirat și te ajută să-și liniștești corpul și mintea. Iar ca activitate te poate distrage de la toate gândurile care, în mod normal, nu te lasă să adormi.

Dacă nu vrei să faci asta nici în ruptul capului, tehnica mai are o alternativă. Stai într-o poziție confortabilă, închide ochii și concentrează-te asupra respirației tale. Numără timp de 3-15 minute de câte ori inspiri sau expiri. Când observi că mintea își fuge din nou la gândurile de peste zi, începe să numeri din nou. Cercetătorii nepalezi au descoperit că dacă recurgi la acest tip de meditație timp de câteva minute într-o zi vei deveni mai puțin anxios și vei dormi mai bine. Respirația controlată îți scade tensiunea și pulsul și te liniștește.

Distrage-ți mintea cu o carte!

Un roman poate fi… somniferul perfect. Înainte de culcare, așază-te în pat și apucă-te să citești o carte, este de părere doctorul Janet K. Kennedy, doctor în psihologie.

O carte este somniferul perfect

”Să te foiești în pat este stresant, iar organismul tău produce adrenalină în tot acest timp. Acesta etse și motivul pentru care îți este tot mai greu să adormi. O carte bună care să-și distragă mintea îi permite oboselii să pună stăpânire pe corp”, explică doctorul psiholog Janet Kennedy.

”Autohipnoza”

O altă opțiune ar mai fi… autohipnoza. Imaginează-te în timp ce faci activitatea preferată, arunci la coș, joci golf, etc. ”Vizualizarea reduce nivelul de anxietate și activează ”rotițele” care permit creierul să se odihnească”, este sfatul pe care îl dă doctorul W. Christopher Winter, specialist în știința somnului și editor la revista Men’s Health SUA.

Muzică în surdină

Dacă asculți muzică fără ca decibelii să pară că nu mai au loc în cameră te ajută să adormi mai repede. Tot muzica în surdină ajută ca somnul tău să devină mai profund și mai lung, explică James Maas, autorul cărții ”Sleep for Success! Everything You Must Know about Sleep but Are Too Tired to Ask”.

Sonorul dat aproape de minim scade tensiunea și pulsul, ajutându-te să te relaxezi. La fel și dacă asculți valurile sau picăturile de ploaie . Există foarte multe aplicații pe Internet care reproduc aceste sunete liniștitoare.

Fă exerciții seara!

Mersul la sală după serviciu îți dă o stare de bine, susține Orlando Ruiz-Rodriguez, doctor în știința somnului la spitalul South Seminole din Orlando.

Același lucru îl arată și un studiu al cercetărorilor din Elveția. Conform experților, dacă faci un antrenament intens de 90 de minute înainte de culcare, nivelul de stres este redus, lucru care te ajută să adormi mai repede.

Vezi si alte sfaturi despre cum sa adormi mai repede!

Foto: Thinkstock.com

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton