Un experiment brazilian arată că până și un vaccin nu foarte eficient este util în a elimina virusul care cauzează COVID-19.
Aproape toți adulții din orașul brazilian Serrana, unde circulă o variantă agresivă de coronavirus, au fost vaccinați cu CoronaVac (SinoVac), un vaccin care are o eficiență de 50%. Rezultatul a fost uimitor pentru oamenii de știință, care au observat că au scăzut cazurile simptomatice cu 80%, spitalizările cu 86%, iar mortalitatea cu 95% în urma vaccinării, în timp ce în localitățile învecinate virusul continua să facă ravagii, după cum arată Science.
„Serrana este acum o oază”, a spus Ricardo Palacios, epidemiolog la Institutul Butantan, un centru de cercetare public care produce vaccinul chinezesc în Brazilia, citat de Libertatea. „Experimentul ne-a arătat că controlarea epidemiei prin vaccinare este cu siguranță posibilă”.
Alte seruri anti-COVID-19 au demonstrat deja o eficacitate de 90% în prevenirea cazurilor seriose de COVID-19, ajutând statele din Occident să reducă din impactul pandemiei. Serul CoronaVac, care folosește o variantă inactivată a virusului SARS-CoV-2, a fost privit însă cu scepticism. El are cea mai redusă eficacitate, de doar 50% (minimul necesar unui vaccin pentru a fi autorizat de Organizația Mondială a Sănătății).
Tocmai de aceea, rezultatele vaccinării cu CoronaVac în Serrana erau așteptate cu mare nerăbdare de cercetători. „Vorbim despre rezultate încurajatoare”, a spus Ethel Maciel, epidemiolog la Universitatea Federală Espírito Santo, care nu a luat parte la studiu. Tot el a spus că rezultatele sunt cu atât mai bune în condițiile în care în oraș și în Brazilia circulă varianta P1 a virusului, care ar fi mai rezistentă în fața vaccinurilor.
Cu toate astea, Ricardo Gazzinelli, președinte al Societății de Imunologie din Brazilia, a avertizat că rezultatele sunt parțial concludente, în condițiile în care locuitorii din Serrana au fost monitorizați timp de numai două luni.
„Dacă perioada de eficacitate a vaccinului este scurtă, iar noi menținem actualul ritm de vaccinare, imunitatea de grup nu va fi niciodată atinsă, pentru că în momentul în care întreaga populație va fi vaccinată, un segment destul de mare nu va mai fi imun”, a explicat Gazzinelli.