Fibroamele uterine afectează nu doar calitatea vieții femeilor, ci și posibilitatea de a duce o sarcină la termen în condiții normale.
Fibroamele uterine (cunoscute și sub denumirea de leiomioame, mioame sau fibromioame) sunt tumori benigne ale uterului (organ feminin cu formă cavitară, alcătuit din țesut muscular, unde se dezvoltă embrionul).
Fibroamele afectează până la 70% dintre femeile de vârstă reproductivă, însă prevalența este mult mai mare având în vedere că multe dintre fibroame nu provoacă manifestări, fiind total asimptomatice. Însă un lucru știut este că fibroamele afectează atât calitatea vieții femeilor, cât și fertilitatea și posibilitatea ducerii unei sarcini la termen în condiții normale. Atunci când medicul ginecolog curant selectează un anumit tratament pentru această afecțiune, o va face ținând cont de localizarea, dimensiunea și numărul de fibroame. De asemenea, va păstra în minte un aspect esențial în viață unei femei aflate la vârstă reproductivă: dorința acesteia pentru o viitoare sarcină.
Semnele și simptomele fibroamelor uterine care ar trebui să trimită pacienta la medicul ginecolog:
- senzația de presiune în regiunea pelvină (în cazul prezenței fibroamelor voluminoase);
- durere în regiunea pelvină (apare în special în cazul fibroamelor voluminoase, cu complicații precum torsiune, necroză formațiunii tumorale sau apariția septicemiei),
- dismenoree;
- hemoragii uterine (menoragii, metroragii)- menstruația este prelungită, abundentă sau poate apărea de mai multe ori pe lună;
- leucoreea – poate semnala prezența unui fibrom uterin cauzator de inflamație vaginală;
- poliurie – apare în cazul compresiunii la nivelul vezicii urinare;
- simptomelor clinice specifice ocluziei intestinale: dureri abdominale colicative, meteorism, grețuri, vărsături, constipație, diaree, inapetență, astenie, scădere în greutate, care apar din cauza sindromului de compresiune la nivel intestinal;
- îngreunarea apariției sarcinii, provocarea avorturilor spontane sau a contracțiilor uterine premature;
- dispareunie – durere în timpul contactului sexual.
Cum afectează fertilitatea?
Fibromul uterin poate determina infertilitate în anumite cazuri, prin localizarea și dimensiunea lui crescută: acesta poate interfera cu procesul de fertilizare și cu cel de implantare a ovului în uter. Ne referim aici la fibromul subseros și la fibromul intramural. Fibroamele uterine de dimensiuni mari cauzează infertilitate și prin deteriorarea endometrului, prin blocarea trompelor uterine sau prin distorsionarea formei cavității uterine și a poziției cervixului. De asemenea, prin dereglarea funcției menstruale, fertilitatea este afectată.
În 1999, un studiu a evaluat rata concepției spontane la femeile infertile cu fibrom și fără fibrom și a constatat o discrepanță destul se semnificativă: 11% dintre femeile cu fibrom, spre deosebire de 25% dintre femeile fără fibrom, au reușit să obțină o sarcina spontană. Așadar, studiul a demonstrat implicațiile fibromului uterin în minimizarea ratei de succes a obținerii unei sarcini.
Deși transferul anormal de embrioni și existența trompelor uterine obstruate sunt două aspecte eludate cu ajutorul tehnicilor de reproducere asistată, fibroamele uterine pot compromite fertilitatea și prin alterarea receptivității endometriale, deci prin afectarea negativă a procesului de implantare a embrionului, scăzând astfel șansele de obținere a unei sarcini.
Articol scris de doctorul Erna Stoian, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în infertilitatea cuplului și reproducere umană asistată/fertilizare în vitro. Pentru mai multe informații, accesați site-ul său, www.drernastoian.ro.
Ultima modificare mai 8, 2020 6:08 pm