Primul An Nou cu un bebe în casă – Doamne, cât l-aţi aşteptat! Şi vă strică bucuria un virus pârlit care, altminteri, nu ţine cont de sezon… Cum tratezi problema şi, mai ales, cum o previi ?
Gastroenteritele sunt frecvente şi banale, deşi supărătoare rău pentru cel mic (şi, automat, pentru părinţi). ”Atacă” în special copiii care trăiesc în colectivităţi şi iau, frecvent, forma unor veritabile epidemii. Se manifestă, în principal, prin stări de vomă, diaree, uneori şi febră.
Ce e de făcut?
Evită deshidratarea. Este principala măsură şi de prevenţie, şi de tratament. Gastroenterita este provocată, în majoritatea cazurilor, de un virus – Rotavirus – sau de o ciupercă, pe care lichidele le evacuează cu succes din organism. Otitele se pot manifesta, şi ele, prin scaune diareice, iar anginele – prin stări de vomă. Deci: înainte de a suspecta o gastroenterită, verifică starea timpanelor şi a gâtului. Nu-i da lapte copilului, ci iaurt şi supe de legume (nu agresează intestinul). Dă-i câte o linguriţă de apă în care ai diluat puţin zahăr şi puţină sare. Sau, mai bine, săruri de rehidratare.