Nimeni nu vrea să fie doborât la pat de o răceală, mai ales în anotimpul cald, când ultimul mod în care vrei să îți petreci weekend-urile este tratând o infecție a sinusurilor. Nu te gândi că răceala apare exclusiv în timpul iernii, pentru că specialiștii avertizează că și vara este sezonul ei. Îți spunem noi cum să stai departe de ea, mai ales dacă te pregătești de vacanță.
Călătoriile sunt destul de obositoare pentru organism, spun medicii, însă hotelurile sunt mult mai periculoase pentru sistemul imunitar. Când ești în vacanță, ai tendința de a te culca târziu și a te trezi devreme, iar mai puțin de șapte ore de somn pe noapte crește de trei ori riscul de a lua o răceală. În plus, mănânci alimente pe care, în mod normal, nu le-ai consuma, precum înghețată, bomboane, junk-food și ai o dietă bogată în zahăr și cu puține vitamine și minerale (cercetările au arătat că zahărul slăbește celulele albe din sânge, care atacă bacteriile dăunătoare).
Există, însă, câteva modalități de care poți ține cont, pentru a sta departe de răceli și alte boli în vacanță.
Ce trebuie să faci cu o săptămână înainte de vacanță
Cu o săptămână înainte să pleci în vacanță, ia câte 2,000 de mg de vitamina C pe zi, pentru a-ți întări sistemul imunitar, și mănâncă alimente bogate în probiotice. „Bacteriile bune” se găsesc în iaurt, ceai Kombucha, kefir sau varză murată. Dacă ai o problemă cu pastilele, îți poți lua necesarul de vitamina C din portocale, ardei roșu, căpșuni, broccoli sau kiwi. Somnul este, de asemenea, extrem de important, așa că odihnește-te.
Ce să iei cu tine în vacanță
Este important să continui să iei vitamina C și în timpul vacanței, dar în bagaj mai poți adăuga extract de soc, care conține antioxidanți și reduce simptomele răcelii, și uleiuri esențiale cu proprietăți antiseptice și anti-bacteriene. Pastilele de zinc sunt, de asemenea, esențiale pentru zilele de odihnă, pentru că își fac efectul de la primul semn de boală.
Dacă ești în vacanță și te-ai îmbolnăvit deja, oprește aerul condiționat pentru cel puțin 30 de minute. Lumina directă a soarelui ajută ficatul să producă vitamina D3, care îmbunătățește sănătatea oaselor și ajută organismul să își întărească stocul de peptide microbiene ce luptă cu mai multe infecții.