Femeile ar trebui să fie mai sănătoase decât bărbaţii. Ele se hrănesc mai sănătos, consumă mai puţin alcool şi merg mai des la doctor. Şi totuşi, statisticile arată că femeile au mai multe probleme de sănătate decât persoanele de sex opus.
CISTITA
Simptome: Nevoia de a urina des, chiar şi atunci când vezica este goală, dureri puternice în timpul urinării, urină tulbure, Boala este o infecţie urinară şi apare adeseori în urma unei răceli.
Prevenire: Evită să stai cu picioarele în apă rece şi renunţă la consumul de alcool şi cafea. Când apar primele simptome, consuma multe lichide, doi până la trei litri de apă pe zi. Un efect benefic îl au ceaiurile din frunze de mesteacăn, leuştean şi coada şoricelului. Tratamentul cu antibiotice va fi stabilit de medic, în urma consultului de specialitate.
OSTEOPOROZA
Simptome: Dureri ale oaselor si fracturări usoare.
Prevenire: Consumă alimente care au un conţinut crescut de calciu şi vitamina D. Stând 10 minute pe zi la soare, asiguri 60% din necesarul de vitamina D al organismului. Evită sedentarismul, dar şi sporturile prea dure. Ţigările şi alcoolul împiedică buna absorbţie a calciului. Metode de tratare a osteoporozei nu există, însă doctorul îţi va putea recomanda un tratament care să împiedice pierderea de masă osoasă şi apariţia fracturilor.
BOLI DE INIMA
Simptome: Dureri puternice şi neaşteptate în piept, transpiraţie rece, stări de rău şi de slăbiciune, senzaţia de sufocare, zvâcniri de puls, înţepături în zona inimii şi dureri ce se menţin uneori până la 20 de minute.
Prevenire: Fa mişcare şi evită situaţiile de stres! Mersul pe bicicletă, plimbările în aer liber şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume te vor ajuta să îţi menţii inima sănătoasă. Renunţă la ţigări şi la alcool – acestea cresc considerabil riscul unei îmbolnăviri. Studiile arată că şi somnul insuficient, adică mai puţin de opt ore pe noapte, constituie un factor de risc. Consumul moderat al vinului roşu poate preveni apariţia bolilor de inimă.
CANCER DE SÂN
Simptome: întărirea palpabilă a unei zone a sânului, sfârcuri ude sau sângerânde, sâni umflaţi, schimbări ale suprafeţei pielii.
Prevenire:E esenţial să recunoşti această boală din primele ei faze. Palpeazâ-ţi sânii, la câteva zile după menstruaţie şi observă dacă aceştia au suferit modificări. Nu orice nodul la sân e un semn că ai avea cancer, dar dacă observi astfel de modificări, mergi la un consult medical. După 35 de ani acest control trebuie făcut o dată pe an. în cazul depistării bolii, tratamentul se face prin chimioterapie, radioterapie, formo-noterapie sau prin intervenţie chirurgicala.
MIGRENĂ
Simptome: Dureri de cap ce durează câteva ore, însoţite uneori de stări de greaţă şi vărsături, oboseală, sensibilitate la lumină.
Prevenire: învaţă să te relaxezi. Sportul şi mişcarea îţi pot fi de folos. Evită alimente cum sunt ciocolata sau vinul roşu, precum şi stimuli ca stresul, lumina puternică. Aspirina sau ibuprofenul, luate la începutul crizei, te pot ajuta împotriva durerii. Medicul îţi poate recomanda un tratament de durată.
CANCER DE COL UTERIN
Simptome: Dereglări ale menstruaţiei, dureri abdominale, sângerări în afara perioadelor de menstruaţie, tulburări digestive nejustificate, lipsa poftei de mâncare, oboseală.
Prevenire: Evită fumatul, alimentaţia deficitară şi asi-gură-ţi necesarul de vitamina A, C şi E. După vârsta de 40 de ani, mergi la controale ginecologice. Ceaiurile din coada şoricelului pot fi folosite atât pentru uz intern (două căni pe zi, în mai multe reprize), cât şi pentru uz extern (băi săptămânale de şezut). De curând a fost inventat un vaccin care ar putea asigura o protecţie de lungă durată, fără a permite apariţia bolii.