Al treilea val al pandemiei de COVID-19 a ieșit de sub control în Europa, după ce autoritățile au ridicat restricțiile devreme în pofida pericolului noilor tulpini, potrivit epidemiologilor citați de CNN.
În Italia, mai multe regiuni au intrat din nou în lockdown, în timp ce în Franța se impun restricții în 16 regiuni, printre care Paris și Nisa. Criticii spun nu doar că restricțiile vin prea târziu, ci și de faptul că unii politicieni au fost prea dornici să înceapă relaxarea.
Epidemiologul francez Catherine Hill a povestit pentru CNN, citată de Libertatea: „Al doilea val nu s-a încheiat, restricțiile au fost ridicate prea repede, pentru a permite oamenilor să meargă la cumpărături de sărbători. Recent, internările în unitățile de terapie intensivă au crescut în mod semnificativ, iar situația este acum critică în mai multe zone ale țării, inclusiv în Paris”.
La rândul său, directorul secției de boli infecțioase de la Spitalul Salvatore din orașul italian LAquila a declarat pentru CNN că tulpina britanică de COVID-19 a schimbat jocul și că „inevitabil, măsurile luate pentru prevenirea infecției trebuie să fie mult mai drastice”.
Necesitatea unor măsuri mai drastice pentru a combate răspândirea noilor tulpini a fost observată cu aproape două luni în urmă de către Catherine Smallwood, reprezentant OMS pentru Europa. „Odată ce va deveni dominantă, ar putea avea un impact general asupra curbei epidemiei și va conduce la necesitatea unei abordări mai restrictive a sănătății publice și a măsurilor sociale care trebuie să fie în vigoare, astfel încât ratele de transmitere să poată scădea”, a spus ea la acea vreme.
Dacă Europa a ratat șansa de a gestiona valul trei al pandemiei de COVID-19, lucrurile nu arată promițător nici pentru Statele Unite ale Americii. Unele state au început să reducă măsurile de siguranță, deși numărul de cazuri noi este în continuare ridicat.
„Când vedeți un platou la un nivel de până la 60.000 de cazuri pe zi, acesta este un moment foarte vulnerabil pentru a avea o creștere, pentru a reveni pe o pantă ascendentă”, a explicat Anthony Fauci, directorul Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase din SUA. „Exact așa s-a întâmplat în Europa”.