Plantele etnobotanice continuă să facă victime

.

Dacă protestul împotriva plantelor etnobotanice care va avea loc astăzi, în Piaţa Victoriei din Bucureşti, va da rezultatul scontat este posibil ca în curând aceste droguri să devină ilegale.
Până atunci însă, mii de tineri continuă să consume etnobotanice, efectele fiind devastatoare. Dacă unii le consideră mai uşoare decât drogurile ilegale, alţii spun că etnobotanicele sunt mult mai periculoase – cei care consumă etnobotanice timp de un an au starea celor care se droghează cu heroină sau cocaină de ani buni.

1300 consumatori de etnobotanice spitalizaţi într-un an

Este imposibl de calculat câţi tineri români consumă etnobotanice şi câţi au probleme din cauza lor. Conform Ministerului Sănătăţii, în anul 2009, peste 1300 de persoane, în special tineri, au ajuns la spital în urma consumului de droguri legale. Desigur, aceştia sunt doar cei care au recunoscut ce au consumat. Anul acesta, la spitalul de urgenţă din Iaşi a ajuns zilnic cel puţin un tânăr consumator de plante etnobotanice.  

Tot mîn 2009, etnobotanicele ar fi provocat 30 de decese în rândul românilor. Desigur, nimeni nu ştie câte accidente de circulaţie, sinucideri sau omoruri au avut loc din cauza acestor droguri. Mai ales că dependenţii sunt în stare de orice pentru a-şi propcura următoarea doză. Conform unei statistici publicate de Poliţia Capitalei, multe spargeri, tâlhării şi furturi sunt săvârşite de clienţii magazinelor de vise.

„La noi nu s-a făcut nimic”

La începutul anului 2010, 43 de plante şi substanţe vândute în magazinele de vise au fost interzise. Nicio problemă pentru proprietarii acestor afaceri, care au găsit noi plante halucinogene netrecute pe listele celor interzise.

Unele primării au interzis funcţionarea magazinelor de vise, însă proprietarii au deschis procese şi şi-au recâştigat în instanţă dreptul de a vinde etnobotanice pentru că afacerile lor nu încalcă nicio lege.

Pe lângă faptul că nu a reuşit să interzică plantele periculoase, statul nu a demarat nici campanii de prevenire a consumului.  Preşedintele executiv al Centrului Internaţional Antidrog şi pentru Drepturile Omului (CIAD) România, Gigel Lazăr, a criticat lipsa de reacţie a autorităţilor, care ar fi putut folosi banii strânşi din taxa pe viciu pentru „proiecte alternative în privinţa drogurilor”.

„În 2008 a început în Europa acest scandal al comercializării produselor, iar la noi nu s-a făcut nimic. În ţările din UE au fost reacţii imediate, dar în România s-a ajuns acum la peste 150.000 de consumatori de substanţe etnobotanice şi o lipsă profundă de informare privind pericolul consumului lor. Statul trebuie să-şi asume această reacţie tardivă”, a declarat Gigel Lazăr.

Cât costă substanţele etnobotanice şi ce efecte au

Până când se vor lua măsuri concrete pentru interzicerea lor, plantele etnobotanice rămân legale şi se vând la preţuri pe care şi le permite aproape orice tânăr român.  Un plic de 50 de grame constă între 10 şi 80 de lei, în funcţie de conţinut, dar se poate ajunge şi la 650 de lei pentru numai cinci grame din faimosul Special Gold.

Efectele drogurilor legale sunt asemănătoare cu ale celor ilegale: halucinaţii, dureri de cap, anxietate, ameţeli, stări de confuzie şi pierderea identităţii, febră, hipertensiune şi alte tulburări cardiace, dar şi respiratorii.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton