Eticheta CZE te ajută să faci alegeri corecte

.

Dacă ai observat pe ambalajele anumitor produse alimentare eticheta CZE, probabil că te întrebi ce înseamnă ea şi la ce te ajută. CZE – Cantitatea Zilnica Estimată…
… reprezintă cantitatea aproximativă de calorii şi nutrienţi de care ar avea nevoie un adult sănătos cu greutate medie. Necesarul zilnic de calorii a fost estimat la 2000, însă fiecare individ poate avea alte nevoi, în funcţie de sex, vârstă, nivelul de activitate fizică.

De exemplu, un bărbat ar avea nevoie de 2500 de calorii pe zi, în timp ce femeile necesită mai puţine, doar 2000.

Bineînţeles, dacă vrei să slăbeşti, va trebui să consumi mai puţine calorii, iar dacă vrei să te îngraşi sau dacă depui un efort fizic intens, mai multe.

Eticheta CZE a fost adoptată, până acum, de şase producători de alimente, reuniţi sub „umbrela” Romalimenta – Federaţia Patronală Română din Industria Alimentară. Eticheta îţi spune ce procent din cantitatea zilnică estimată de calorii şi nutrienţi îţi aduce o porţie din alimentul sau băutura răcoritoare respectivă.

Produsele etichetate astfel au pe faţa principală a ambalajului conţinutul de calorii pentru o porţie, alături de procentul pe care acesta îl reprezintă din cantitatea zilnică estimată. Pe cealaltă parte a ambalajului găseşti informaţii detaliate cu privire la conţinutul de zahăr, grăsimi, grăsimi saturate şi sodiu.

De exemplu, o porţie de 30 g cereale conţine 5% din CZE de calorii, 6% din CZE de zaharuri, 1% din CZE de lipide, 1% din CZE de lipide saturate şi 6 % din CZE de sodiu.  Bineînţeles că se specifică şi cantitatea exactă din fiecare categorie de nutrienţi.

În perioada Sărbătorilor, când mâncăm mai mult şi cumpărăm mai multe alimente, eticheta CZE te ajută să-ţi controlezi mai bine alimentaţia.

„Etichetarea de tip CZE ajută consumatorii să mănânce echilibrat din fiecare aliment conform nevoilor individuale. De sărbători, trebuie să fim cumpătaţi şi să mâncăm responsabil fără a face excese care ne pot afecta starea organismului pe termen lung” declară  dr. Corina Zugravu, medic nutriţionist.

Din păcate, mulţi dintre noi nici măcar nu citesc etichetele produselor pe care le consumă, deşi acestea ne pot ajuta să luăm decizii corecte privind alimentaţia zilnică.
 
Informaţiile nutriţionale de pe etichetă te ajută în primul rând să faci o comparaţie între două alimente similare. Poţi vedea care din sucurile tale preferate are mai puţin zahăr, care desert are mai puţine grăsimi trans (hidrogenate) sau care cereale au mai puţin sodiu si astfel alegi acel produs care ţi se potriveşte mai bine.

Pentru că nu putem întotdeauna să mâncăm produse proaspete, crude sau dulciuri de casă, deci apelăm la produse gata pregatite, o alimentaţie sănătoasă presupune şi citirea cu atentie a etichetelor.  

    
Vedete din Romania Vedete internationale