Ești deprimată? Terapia cu noroi este mai bună ca orice medicament

.

Este oficial! Microbii din pământ au efecte asupra creierului similare cu cele ale medicamentelor antidepresive sau ca ale substanțelor cu potențial de dependență, susțin cele mai recente studii.  

Așa că, dacă zilele acestea nu te simți prea bine, ești abătută și ai senzația că ești la un pas de depresie, pregătește-te să te murdărești.

Mycobacterium vaccae, o bacterie care se găsește în… sol, noroi, pământ, s-a dovedit a avea aceleași efecte asupra neuronilor precum cele mai cunoscute antidepresive. Acest tip de bacterie, care este întâlnită în sol, stimulează producția de serotonină, care ne face să fim mai fericiți și mai relaxați. Studii în acest sens au fost efectuate asupra pacienților de cancer, la care oamenii de știință au descoperit că sunt mai puțin stresați și au o calitate a vieții mult mai bună.

Lipsa serotoninei este asociată depresiei, anxietății și tulburării obsesiv-compulsive, dar și problemelor legate de comportamentul bipolar. Bacteria pare să fiuncționeze întocmai unui antidepresiv natural și nu are afecte adverse asupra sănătății. Acest fel de mcirobi care combat depresia și care se găsesc în sol poate fi ”administrat” foarte simplu, printr-o simplă joacă în noroi, recomandă medicii.

Un tip de terapie neobișnuit, dar care dă roade nebănuite până în prezent, conform medicilor. Iar dacă analizăm cu atenție comportametul grădinarilor, al peisagiștilor sau al fermierilor, care susțin că grădina lor este un loc al fericirii pentru ei, este posibil ca această figură de stil să aibă, de fapt, legătură cu bacteria amintită.

Ceea ce credem noi că este întâmplă este că bacteria activează celulele sistemului imunitar, producând molecule chimice denumite citochine. Acestea acționează asupra receptorilor de la nivelul nervilor senzoriali, sporindu-le activitatea”, explică medicul specialist în Științe Neurologice la Universitatea din Bristol, Anglia, Christopher Lowry.

Rezultatele cercetării arată că doar dacă inhalăm Mycobacterium vaccae ne putem îmbunătăți semnificativ starea de spirit. Este de ajuns să plivim prin grădină sau să dăm o fugă prin pădure.

”Mai poți ingera mycobacteria din izvoarele din pădure sau mâncând plante direct din pământ: salata din grădină sau morcovii pe care îi creșteți lângă casă”, mai spune Lowry.

Alți cercetători au înaintat teoria conform căreia astmul sau cazurile de alergie atât de dese din ultimii ani să aibă legătură cu un trai într-o curățenie exagerată. Ideea este că expunerea zilnică la microorganismele nedăunătoare din mediul înconjurător, cum ar fi bacteriile din sol, ajută sistemul imunitar să ignore moleculele benigne sau părul de câine ori pisică al vecinului.

Foto: 123rf.com

Ultima modificare decembrie 4, 2015 7:14 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale