Ce este vaginita bacteriană și cum o recunoști

.

Vaginita bacteriană este o infecție vaginală, caracterizată prin inflamarea valvelor și a colului uterin. Află mai multe despre această afecțiune și cum o recunoști.
Vaginita bacteriană poate afecta femeile de orice vârstă, indiferent dacă și-au început viața sexuală sau nu. Specialiștii nu știu, cu exactitate, ce provoacă această boală, dar anumiți factori, precum sexul neptrotejat sau spălăturile vaginale dese, cres riscul apariției acestei infecții.
În vagin trăiesc numeroase bacterii „prietenoase” și „neprietenoase”. Cele bune controlează creșterea celor rele, iar când are loc un dezechilibru al florei vaginale, apare vaginita bacteriană. În unele cazuri, boala dispare de la sine, dar când simptomele persistă, trebuie să mergi la medic, pentru că în lipsa tratamentului, pot apărea complicații.

Simptomele vaginitei bacteriene

Femeile care au mai mulți parteneri sunt mai expuse riscului de a face vaginită bacteriană, chiar dacă nu s-a stabilit o legătură clară între contactul sexual și apariția bolii. Cel mai comun simptom îl reprezintă scurgerile anormale, gri-albicioase sau gălbui, cu miros neplăcut mai ales după contactul sexual. Jumătate dintre femeile bolnave nu au niciun simptom, în timp ce altele s-au mai confruntat cu mâncărimi și usturimi sau arsuri la urinare.
Ginecologul poate pune diagnosticul de vaginită bacteriană după ce pacienta îi prezintă simptomele, în timpul unui consult de rutină sau în urma analizei secreției vaginale.

Complicațiile vaginitei bacteriene

De cele mai multe ori, vaginita bacteriană nu provoacă alte probleme de sănătate, dar în cazuri rare pot apărea complicații. Femeile însărcinate, de exemplu, riscă să piardă sarcina sau să nască prematur, iar după ce nasc, au un risc mai mare de a dezvolta o infecție a uterului.
Vaginita bacteriană poate duce la boala inflamatorie pelvină, o infecție a uterului și ovarelor, care crește riscul de sarcină extrauterină și poate cauza infertilitate.

Tratamentul pentru vaginita bacteriană

De obicei, medicii prescriu antibiotice pentru tratarea vaginitei bacteriene. Medicamentele pot fi sub formă de pastile sau de ovule și sunt administrate între 7 și 12 zile. Femeile însărcinate pot lua doar pastile.
Vaginita bacteriană se vindecă după tratament, dar poate reapărea, așa că ține cont de indicațiile medicului, pentru a te feri de boală.

    
Vedete din Romania Vedete internationale