Ce este, de fapt, spasmofilia

.

Spasmofilia este o problemă care afectează multe persoane, dar știai că nu este o boală în sine, ci un simptom? Află tot ce trebuie să știi despre spasmofilie.
Medicii caracterizează spasmofilia ca o formă de depresie, un comportament anxios și o hipersensibilitate neuromusculară. Una dintre cauzele spasmofiliei este lipsa de calciu și magneziu, dar sunt și alte motive care duc la declanșarea acestor crize. Pe lângă dieta săracă în nutrienți, bolnavul poate moșteni afecțiunea de la unul din părinți. În aceste condiții, apare sub formă de atacuri de panică și este însoțită de tulburări endocrine.

Cum se manifestă spasmofilia

Spasmofilia nu pune viața bolnavului în pericol, dar disconfortul creat îl face pe acesta să simtă că ceva rău i se va întâmpla. Apare un dezechilibru în tot corpul, deoarece calciul și magneziul au un rol important în activitatea fiecărei celule din corp. Spasmele sunt principalul simptom, dar pot apărea și transpirații, mai ales în palme, amorțeli și furnicături, spasme ale laringelui și esofagului, care dau senzația de sufocare.
Persoanele care suferă de spasmofilie sunt deprimate și anxioase, trăiesc cu teama că ceva rău li se va întâmpla și ajung chiar să refuze să se implice în anumite activități. Imaginația lor găsește false explicații pentru problemele pe care le au și au impresia că medicii care îi consultă nu le spun adevărul sau că nu sunt competenți. Pe lângă aceste stări, bolnavii au și probmele cu somnul: nu se odihnesc bine sau au coșmaruri.
Una dintre cele mai severe manifestări ale spasmofiliei sunt atacurile de panică. Atunci când sunt resimțite de bolnav, acesta are impresia că este pe moarte și exprimă o frică exagerată. Simte că nu poate sta în picioare și tremură.

Tratamentul pentru spasmofilie

În cazul în care spasmofilia este dată de lipsa de calciu, medicul va recomanda un tratament pe bază de gluconolactat de calciu și magneziu. Dacă apare din cauza unei dereglări neurologice, psihologul este cel care va decide tratamentul.
În cazul atacurilor de panică, de exemplu, este recomandată psihoterapia, unde bolnavii învață să identifice simptomele bolii pe care le-au interpretat greșit și să aibă o gândire pozitivă. Aceștia fac, de asemenea, și ecerciții de respirație, relaxare și controlare a stimulilor care ar putea declanșa panica.
Netratată, spasmofilia poate duce la tulburări psihice grave sau la deficiențe de nutrienți care pot afecta mușchii, inima, aparatul digestiv sau oasele.
 

    
Vedete din Romania Vedete internationale