Bronșita reprezintă inflamarea căilor aeriene, ce duc aerul în plămâni, și poate fi acută sau cronică. Află mai multe despre această boală și cum știi că o ai. Bronșita apare, de obicei, în urma unei răceli sau a unei infecții respiratorii, iar în unele cazuri, se cronicizează. În timp ce bronșita acută se tratează în câteva zile, cea cronică are nevoie de tratament special.
Cauzele bronșitei
Bronșita acuta este cauzată de viruși. De cele mai multe ori, sunt aceeași agenți patogeni care provoacă răcelile și gripele și nu mor, în urma administrării de antibiotice.
Bronșita cronică este provocată, de cele mai multe ori, de fumat, dar poluarea aerului și praful pot contribui la apariția acestei afecțiuni, potrivit mayoclinic.org.
Simptomele bronșitei
Bronșita cronică și cea acută au câteva simptome comune. Printre acestea, se numără tusea, producția de mucus, care poate fi transparent, alb, gălbui ori verde (în unele cazuri, poate fi cu sânge), oboseală, disconfort în zona pieptului, dificultăți în respirație și febră ușoară sau frisoane.
În cazul bronșitei acute, tusea poate dura și câteva săptămâni după tratament. Boala devine cronică, dacă tusea durează mai mult de trei luni și recidivează timp de doi ani la rând. Bolnavii cu bronșită cronică au perioade în care simptomele se înrăutățesc.
Trebuie să ceri ajutorul medicului dacă tusea durează mai mult de trei săptămâni, nu te lasă să dormi, este însoțită de febră ridicată (peste 38 de grade Celsius), produce mucus și este însoțită de respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.