Ce este boala inflamatorie pelvină și cum se manifestă

.

Boala inflamatorie pelvină sau BIP este o infecție a aparatului reproducător feminin, care poate duce la infertilitate, dacă nu este tratată. Află mai multe despre această boală și cum o recunoști.
Boala inflamatorie pelvină este, de cele mai multe ori, o complicație a unei boli cu transmitere sexuală și este una dintre cele mai comune cauze de infertilitate la femei. Infecția este mai frecventă în rândul tinerelor care și-au început viața sexuală și au avut mai mulți parteneri, dar orice femeie poate fi afectată.

Cauzele bolii inflamatorii pelvine

În mod normal, colul previne bacteriilor din vagin să se răspândească la celelalte organe reproducătoare. Dacă acesta este expus la o boală cu trasmitere sexuală, precum gonoree sau chlamydia, se infectează și colul și nu mai poate proteja organele interne. În 90% dintre cazuri, boala inflamatorie pelvină apare în urma bolilor cu transmitere sexuală netratate, dar și avortul, nașterea sau alte infecții genitale pot duce la apariția afecțiunii, potrivit webmd.com.

Cum recunoști boala inflamatorie pelvină

Boala inflamatorie pelvină se manifestă, de obicei, prin durere în partea superioară sau inferioară a abdomenului, scurgeri vaginale anormale, de culoare galbenă sau verzuie și cu un miros neplăcut, durere la urinare, frisoane sau febră mare, greață, vomă și durere în timpul sexului.
Femile care au boli cu transmitere sexuală, cele care au mai avut BIP anterior, adolescentele active sexual sau femeile care au avut mai mulți parteneri sunt mai expuse riscului de a face boala. La fel de periculoase sunt și spălăturile vaginale, pentru că apa împinge bacteriile spre tractul genital, iar femeia nu mai observă scurgerile anormale.
În cazul în care boala inflamatorie pelvină revine de mai multe ori, poate cauza infertilitate, risc crescut de sarcină extrauterină sau durere pelvină cronică.

Cum previi apariția bolii inflamatorii pelvine

Sunt mai multe metode prin care poți evita apariția bolii inflamatorii pelvine. Evită să ai mai mulți parteneri, fă sex protejat, mergi la ginecolog, în momentul în care observi schimbări ale menstruației sau scurgerilor și nu te trata după ureche.

Ultima modificare ianuarie 16, 2015 10:05 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale