România riscă o epidemie de hepatită

.

De Ziua Mondială a Hepatitei, sărbătorită la iniţiativa Alianţei Mondiale pentru Hepatită, autorităţile române ne pun la dispoziţie informaţii alarmante…
… privind numărul de bolnavi şi tratamentul pe care îl primesc ei în România.

Cifre alarmante

Un milion de români trăiesc cu hepatită C şi încă un milion cu hepatită B, astfel că un român din 10 suferă de o hepatită virală cronică. În ce priveşte decesele cauzate de afecţiunile hepatice suntem pe locul patru în Europa şi riscăm oricând o epidemie de hepatită, a avertizat prof. dr. Şerban Rădulescu, membru în Comisia de Sănătate din Senat, în cadrul Conferinţei „Hepatita C – Abordare regională şi locală”.

Peste 90% din cei infectaţi sunt în grupa de vârsta productivă din punct de vedere economic, adică între 15 şi 59 de ani. Din păcate, 20% dintre aceştia vor dezvolta ciroză hepatică.

Aceasta se datorează şi faptului că boala rămâne adesea nedescoperită pentru mult timp deoarece evoluează fără simptome. Iar când sunt diagnosticaţi cu hepatită C, românii nu se grăbesc să se trateze, probabil pentru că boala nu doare.

Un studiu prezentat în cadrul conferinţei a arătat că din 22 de persoane descoperite cu hepatită C, 18 nu au urmat tratament deşi fuseseră diagnosticaţi cu peste şase ani în urmă. Din cei 22, doar unul era pe o listă de aşteptare pentru a-şi primi tratamentul cu Interferon.

Liste de aşteptare pentru primirea tratamentului

De altfel, nici sistemul medical nu prea îi ajută pe bolnavi. Tratamentul pentru hepatită cronică B sau C este compesnat de CNAS, dar pentru a-l primi, bolnavii trebuie să pregătească un dosar, în baza căruia se înscriu pe o listă de aşteptare.

Dacă, în 2008, bolnavii erau nevoiţi să-şi aştepte tratamentul timp de 2-3 ani, în 2009, timpul s-a redus la un an, ceea ce a însemnat o creştere a numărului de pacienţi trataţi şi o reducere a listei de aşteptare, a anunţat Prof. Dr. Oliviu Pascu, Preşedintele Comisiei Naţionale de Hepatite din cadrul CNAS.

În ciuda acestor reuşite, viaţa pacienţilor nu este deloc uşoară. Pe lângă boală, ei trebuie să înfrunte un sistem complicat şi epuizant.

Marinela Debu, preşedinte la Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, a prezentat rezultatele unui studiu din 2009 privind atitudinea pacienţilor faţă de boală şi tratament. Conform acestuia, aşteptarea este epuizantă pentru pacienţi, care se simt marginalizaţi, condamnaţi să moară de ciroză sau cancer hepatic.

Ei sunt revoltaţi să constate câte piedici au de trecut de la diagosticare şi până la primirea tratamentului, iar când, într-un final, sunt acceptaţi în program simt că au primit o nouă şansă la viaţă. Însă coşmarul nu ia sfârşit pentru că de acum pacienţii îşi fac griji pentru primirea la timp a medicamentelor, mai ales că procedura nu sunt întotdeauna clară, nu stiu la cât timp trebuie să primească reţata şi câte drumuri trebuie să facă la farmacie, medicul de familie, specialist, CNAS.

După încheierea tratamentului, cei infectaţi cu hepatită C se simt abandonaţi de medici, care nu le oferă sfaturi privind regimul de viaţă necesar. Majoritatea pacienţilor consideră că a primi informaţii complete de la medicul curant este o favoare sau un noroc, astfel că fiecare este nevoit să caute pe cont propriu informaţii, fără a fi sigur că le găseşte pe cele corecte.

Ziua Mondială a Hepatitei, sărbătorită pe 19 mai, se desfăşoară anul acesta sub sloganul „Sunt eu numarul 12?” care semnalează faptul că, la nivel mondial, o persoană din 12 suferă de hepatită virala B sau C. Din păcate, mulţi dintre bolnavi sunt nediagnosticaţi pentru că hepatita nu dă întotdeauna simptome, ea putând fi descoperită numai prin analizele specifice.

Din estimările OMS reiese că, la nivel mondial, sunt aproximativ 170 milioane de persoane infectate cu hepatită C. Dintre acestea, 85% dezvoltă forma cronică a bolii, iar 50-75% vor face afecţiuni hepatice severe. 20-30% dintre bolnavi vor dezvolta ciroză hepatică în urmatorii 20 de ani, iar câteva procente vor ajunge la cancer hepatic.

Cum se transmite hepatita C

Un studiu prezentat în cadrul Conferinţei „Hepatita C – Abordare regională şi locală” a aratat că 78% dintre români nu ştiu cum se transmite hepatita C şi care sunt factorii de risc.

Aşadar, căile de transmitere a virusului heptic C sunt:

– Contactul cu sângele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate,
– De la mamă la făt în timpul sarcinii şi al naşterii
– Utilizarea de instrumente de uz medical, stomatologic sau cosmetice nesterilizate.
– Utilizarea în comun cu o persoană infectată a obiectelor de igienă personală care pot intra în contact cu sângele celui care le foloseşte – periuţă de dinţi, unghieră.
– Contactul sexual neprotejat cu o persoană infectată

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale