Când spui „Siberia” te gândești la frig și la întinderi nesfârșite de zapada. Dar vara vine și acolo și în padurile nepoluate cresc plante vindecatoare. În plus, localnicii știu sa prepare leacuri de ajutor în multe afecțiuni.
Vremea rece i-a facut pe locuitorii Siberiei sa caute mijloace pentru a-şi menţine sanatatea în aceste condiţii extreme. Aşa ca ei profita de puţinele luni în care este prezenta vegetaţia şi culeg plante cu efect miraculos, preparând din ele leacuri care prelungesc viaţa şi tinereţea.
Ginsengul creşte longevitatea
Ginsengul siberian are un nume asemanator, dar este o planta diferita de ginsengul asiatic (Panax ginseng). Planta din îndepartatul nord poarta denumirea ştiinţifi ca de Eleutherococcus senticosus şi are substanţe active diferite. Principala lui calitate este aceea de a stimula sistemul imunitar. În mod tradiţional, era folosit pentru a preveni racelile şi gripa, dar şi pentru a creşte energia, vitalitatea şi longevitatea.
Ajută organismul sa faca faţa mai uşor stresului de natura fizica sau psihica. Cercetatorii ruşi au confirmat ca trateaza cu succes gripa şi întareşte sistemul imunitar. S-a mai constatat faptul ca cei infectaţi cu virusul herpetic aveau mai puţine erupţii, mai puţin severe şi care durau un timp mai scurt. Alte efecte dovedite ştiinţific ale ginsengului siberian sunt îmbunataţirea memoriei şi o sanatate mentala mai buna în cazul vârstnicilor. Totuşi, are şi contraindicaţii. Nu ar trebui folosit de femeile însarcinate sau care alapteaza, de cei care au hipertensiune, boli mentale (manii sau schizofrenie), boli autoimune (ex. artrita reumatoida, boala Crohn) sau probleme cardio-vasculare.
Rhodiola, împotriva îmbatrânirii
Rhodiola rosea are toate efectele pozitive ale ginsengului asiatic, fara a da starea de hiperexcitaţie pe care acesta o poate provoca. E indicata împotriva oboselii cronice şi pentru a creşte rezistenţa la stres. În Rusia, e luata pe scara larga de catre sportivii de performanţa şi militari pentru îmbunataţirea condiţiei fizice. Şi batrânii beneficiaza de calitaţile antiaging ale acestei plante. E folosita şi ca adjuvant în caz de neurastenie, depresie, hipotensiune. La noi se poate gasi în produse stan dardizate şi se recomanda o cantitate de 200 pâna la 600 mg de extract de Rhodiola rosea pe zi. Dozele mici sunt stimulatoare, pe când cele mari au mai degraba efect sedativ.
Loboda, bună pentru ficat
„Loboda de gradina e o specie care provine din Asia Centrala și din Siberia. Principalii constituenți sunt similari cu cei ai spanacului. În trecut, era considerata planta medicinala, fiind recomandata în afecțiuni hepatice, renale sau ginecologice. Semințele ei au efecte vomitive si pur gative. Și în prezent e recomandata pentru calitațile ei diuretic-depurative, remineralizante, vitaminizante si laxative. Acționeaza ca activator al secreției pancreatice. Într-o mai mica masura, are și rol de tonic cardiac. Prin conținutul bogat în saruri minerale, vitamine, factori biotici si micro-elemente absolut necesare organismului, combate hipovitaminoza C, elimina toxinele, este usor hipotensiva, tonifica miocardul, stimulând activitatea inimii, stimuleaza secrețiile gastrice, pancreatice si biliare si favorizeaza cresterea. Totuși, din cauza conținutului mare de oxalați (saruri ale acidului oxalic), este contraindicata în artrite, litiaze oxalice, reumatism și guta. Se consuma ca atare în salate sau în preparate culinare. Bineînțeles, își pastreaza cel mai bine calitațile când este consumata proaspata.”
Ultima modificare decembrie 2, 2020 3:26 pm