Emoţiile care îţi afectează sănătatea. Ce efecte au furia, teama sau pesimismul

.

Un banc bun sau o veste plăcută te scapă instantaneu de durerea de cap cu care te-ai trezit de dimineaţă: gândurile şi emoţiile pozitive sunt cea mai eficientă terapie! Şi viceversa: gândurile şi sentimentele negative şubrezesc sănătatea şi “ne ajută” să îmbătrânim mai iute! E un lucru oarecum ştiut, dar ştiinţa explică, acum, şi care este mecanismul.
Când spunem că gândurile negre ne “macină”, ne referim, de obicei, la suferinţa sufletească. Dar, în realitate, fiecare gând şi fiecare emoţie negativă ne macină şi trupul. La propriu! În momentele acelea “de restrişte”, în organism se sintetizează nişte substanţe chimice care vor genera radicali liberi (responsabili cu îmbătrânirea precoce).
Azi aşa, mâine aşa – sănătatea se şubrezeşte, iar  medicamentele care ar trebui să o reconsolideze acţionează tot mai greu. Singurele soluţii sunt: schimbarea stilului de viaţă, ca să scăpăm de gândurile negre, şi autoeducarea: să ne impunem să “nu mai punem la suflet” toate cele şi să ne concentrăm pe jumătatea plină a paharului. Pentru că altfel…

Furia slăbeşte sistemul imunitar

Institutul american HearthMath a descoperit că inima emite un câmp electromagnetic de 5.000 de ori mai puternic decât câmpul emis de creier. Deci emoţiile negative sunt şi mai periculoase decât gândurile rele! Şi cum, de obicei, gândul şi emoţia merg de mână, îţi dai seama cât rău pot face împreună, când poartă semnul minus!

Grijile atacă pancreasul

Aşa se explică faptul că persoanele introvertite, care îşi fac griji din nimic sau exagerează evenimentele trăite pe plan emoţional, sunt predispuse la diabet sau/şi la dislipidemie (creşterea nivelului de grăsimi în sânge, adică a colesterolului şi trigliceridelor).

Depresia şi melancolia şubrezesc splina

Şi nu este de glumă, când te gândeşti la funcţiile pe care le îndeplineşte acest organ: splina distruge globulele roşii îmbătrânite sau deteriorate, stochează sânge şi produce substanţe antimicrobiene (care asigură apărarea antiinfecţioasă).

Frica, teama, anxietatea slăbesc rinichii

În perioadele încărcate de anxietate se intensifică afecţiunile renale (colicii), apar probleme la nivelul vezicii urinare şi dureri de oase.

Veşnicul nemulţumit are probleme cardiace

La nivelul inimii este localizată “casa sufletului”. Prin urmare, persoanele care nu iubesc suficient (nu se iubesc pe sine sau nu-i iubesc pe ceilalţi), cele veşnic nemulţumite sau care vor cu orice chip să domine sunt predispuse la afecţiuni cardiace. Explicaţia stă în forţa gândului şi a trăirilor: iubirea, acceptarea, toleranţa sunt “ingrediente” mai importante, în restabilirea sănătăţii inimii, decât medicamentele!

Stresul loveşte în stomac

Orele lungi de stres şi de suprasolicitare mentală – asociate, de obicei, cu o alimentaţie dezordonată – afectează stomacul, splina şi rinichii.

TEST FĂCUT PE JURNALIŞTI

100 de jurnalişti şi alţi angajaţi din companii româneşti şi multinaţionale (domenii dominate de multe emoţii!) au fost testaţi cu electrosomatograma (o metodă nouă de investigare a stării de sănătate), într-o campanie a Patronatului Medicinei Integrative, în parteneriat cu Clinica Medicală Diperia Vitamed. Iată ce am aflat, cu acest prilej, noi, jurnaliştii,  despre noi:
► 80% suferă de oboseală cronică şi inflamaţii digestive pe fond de stres;
► 50%: activitate bi-liară scăzută, alimentaţie nesănătoasă â tulburări de tranzit;
► 2%: diagnostic de cancer.
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton