Gândurile și acțiunile noastre sunt influențate de mult mai multe lucruri din mediul nostru decât realizăm. Pe moment, o decizie, o stare de spirit sau o reacție proprie ne pot surprinde, întrebându-ne ulterior care este explicația. Dintre toate elementele care ne influențează, temperatura este unul la care nu ne gândim prea mult și rareori observăm efectele subtile pe care le poate avea asupra minții și corpului nostru.
Cu cât știi mai multe despre efectele temperaturii asupra ta, cu atât capeți mai mult control. Din fericire, poți regla temperatura din casă cu precizie pe tot parcursul anului, folosind o centrală termică și un aparat de aer condiționat. Iată care sunt aspectele de care ar trebui ții cont atunci când setezi temperatura la termostat:
Frigul ne face neproductivi
Temperatura influențează nivelul de productivitate, însă nu este căldura cea care ne ia din energie, ci frigul. Un studiu realizat la Universitatea Cornell a ajuns la concluzia că atunci când temperatura este scăzută, oamenii fac mult mai multe greșeli. Studiul a fost realizat pe angajații de la o firmă americană de asigurări, care au făcut cu 44% mai multe erori atunci când temperatura era de 20 de grade, în comparație cu una de 25 de grade. Atunci când îți este răcoare, folosești din energie pentru a te încălzi, energie care îți este de asemenea necesară la concentrare. De aceea, performanțele noastre scad atunci când ne este frig și e preferabil să fie puțin mai cald decât răcoare atât la locul de muncă, cât și acasă.
Un alt studiu citat de Buffer arată că temperatura ne influențează atitudinea. Cercetătorii au folosit comprese calde și reci pentru mâini pentru a observa influența pe care o are temperatura din mediul înconjurător asupra atitudinilor. Oamenii care aveau mâinile calde s-au arătat mai mulțumiți și mai satisfăcuți decât cei cu mâinile reci. În raport cu companii fictive, cei cu mâinile calde au exprimat un grad de satisfacție mai mare și o disponibilitate mai mare de a cumpăra sau de a lucra acolo.
Temperaturile ridicate ne afectează capacitatea de a lua decizii
Atunci când ne este cald, avem o probabilitate mai mică de a lua decizii corecte. Într-un studiu, participanții au fost împărțiți în două camere și rugați să aleagă cel mai bun plan de telefonie ca raport cost-beneficii dintre două opțiuni, potrivit Examine Existence. Participanții din camera mai rece au ales corect jumătate din timp, pe când cei din camera mai caldă doar un sfert din timp.
Căldura ne face mai irascibili și mai nervoși
Atunci când oamenilor le este cald, aceștia se înfurie mai ușor și devin mai irascibili, potrivit Attn. O provocare minoră sau un mic deranj pot deveni sursa unui conflict aprins. Odată ce știi acest lucru, îl poți folosi în avantajul tău, și nu doar ca să îți îmbunătățești propria stare de spirit, ci și pe cea a familiei tale. Data viitoare când vă treziți într-o ceartă aprinsă într-o zi toridă de vară, mergeți într-un loc răcoros, unde aveți șanse mai mari să aduceți rapid pacea înapoi în familie.
Totodată, e bine să știm că există și diferențe în modul în care percepem temperatura, dar și că avem capacitatea de a ne adapta în timp la temperatura mediului. Spre exemplu, femeile se simt confortabil la temperaturi puțin mai ridicate decât bărbații, cu aproximativ 2,5°C, de obicei în jur de 24 sau 25°C. De asemenea, legat de modul în care ne influențează căldura, e bine să iei în calcul și procesul numit „aclimatizare”, care se referă la felul în care ne obișnuim din punct de vedere fizic cu temperatura mediului. Aclimatizarea poate dura în jur de două săptămâni, fiind un proces mai rapid în cazul căldurii și mai lent în cazul frigului.