Ce efecte au radiaţiile asupra corpului uman

.

Iată ce ni s-ar fi putut întâmpla dacă explozia de la Fukushima avea efectele catastrofale ale incidentului de la Cernobîl. Efectele radiaţiilor asupra corpului uman sunt devastatoare.
Din fericire, experţii în sănătate publică din toată lumea spun că explozia centralei de la Fukushima nu va avea efecte foarte grave pentru că locuitorii din împrejurimi au fost evacuaţi la timp, iar aerosolii radioactivi nu vor ajunge pe alte continente. Totuşi, iată cu ce am fi avut de a face în cazul contrar.

Sindromul de iradiere şi cantitatea de radiatii absorbita

 
Expunerea la o cantitate mare de radiaţii ionizante pe o perioadă scurtă de timp provoacă sindromul de iradiere acută. De reţinut că acesta nu este posibil în urma expunerii la cantităţi mici de radiaţii, de pildă în cazul unei radiografii sau tomografii.

Gravitatea simptomelor depinde în mare măsură de cantitatea de radiaţii absorbită de organism, măsurată în Gray (Gy). La o radiografie aceasta se ridică la aproximativ 0,1 Gy, cantitate absorbită de un anumit ţesut sau organ. În general, sindromul de iradiere se manifestă dacă organismul a absorbit peste 1 Gy de radiaţii, caz în care boala este tratabilă.În schimb, dacă e vorba de peste 6 Gy, moartea survine în maxim două săptămâni fără a se putea face nimic.

Boala de iradiere se instalează pentru că radiaţiile distrug celule din corpul uman, cele mai vulnerabile fiind celulele tractului intestinal şi cele din măduva osoasă.

Cum se manifestă sindromul de iradiere

 
Simptomele apar „în valuri”, pe o anumită perioadă de timp, în funcţie de doza absorbită. După o expunere moderată la radiaţii, primul simptom este greaţa însoţită de vărsături, urmată de febră, diaree şi dureri de cap.

După ce dispar simptomele imediate, poate interveni o perioadă de aparentă vindecare, după care începe al doilea val de semne: stare de slăbiciune, oboseală, căderea părului, hipotensiune arterială şi scăderea imunităţii însoţită de infecţii frecvente.

Efectele radiaţiilor pe termen lung

Pe lângă faptul că distrug celulele, radiaţiile pot să le provoace şi mutatii, care duc la apariţia tumorilor maligne.  Drept urmare, cei expuşi la doze moderate de radiaţii, care supravieţuiesc sindromului de iradiere, prezintă un risc crescut de a face cancer peste ani.

Foto: Shutterstock

    
Vedete din Romania Vedete internationale