Dacă foloseşti pilula anticoncepţională pentru a preveni sarcinile nedorite, trebuie să ştii că există medicamente şi alimente care îi diminuează efectul.
Acestea fac ca organismul tău să absoarbă hormonii din anticoncepţionale în cantităţi prea mici pentru a-şi face efectul.
Cum funcţionează anticoncepţionalele
După ce iei pilula, hormonii pe care îi conţine ea ajung în ficat, de unde intră în bilă, fiind secretaţi odată cu aceasta în intestin. De aici, hormonii sunt absorbiţi cu ajutorul microorganismelor care populează intestinul.
Orice medicament care afectează funcţionarea sistemului digestiv sau a ficatului ar putea, cel puţin teoretic, să împiedice absorbţia hormonilor, ceea ce înseamnă că în sânge va ajunge o cantitate prea mică pentru a fi eficientă.
Studiile privind interacţiunea contraceptivelor cu alte medicamente nu sunt pe deplin concludente, însă e bine să fii prevăzătoare.
Ce medicamente reduc efectul contraceptivelor
Astfel, unii medici consideră că antibioticele nu afectează tratamentul contraceptiv, pe când alţii sunt de părere că trebuie să foloseşti şi prezervativul dacă te tratezi pentru o infecţie. Antibioticele au dezavantajul că nu omoară doar bacteriile rele, ci şi o parte din cele bune, inclusiv cele de la nivelul intestinului. Astfel e posibil ca absorbţia hormonilor din bilă să nu mai fie la fel de eficientă. Principalele antibiotice care au acest efect sunt ampicilina, penicilina, tetraciclina şi doxiciclina, dar orice ţi s-ar prescrie e bine să-i spui medicului că foloseşti anticoncepţionale.
Efect asemănător au şi medicamentele antifugince, de exemplu griseofulvin, care se ia pentru infecţii ale pielii şi unghiilor.
Trebuie să foloseşti prezervativul şi dacă iei tratament pentru convulsii sau insomnie. Fenobarbitalul şi alte barbiturice, carbamazepina sau primidona pot să reducă efectul anticoncepţionalelor fiindcă intervin în funcţionarea ficatului. Efect asemănător ar putea avea şi fenilbutazona, un antiinflamator folosit mai ales în probleme reumatismale.
Ce alimente reduc efectul anticoncepţionalelor
Şi despre grepfruit se crede că ar reduce efectul pilulei. Acest fruct conţine o substanţă care este descompusă la nivelul ficatului de aceleaşi enzime care descompun şi hormonii din pilulă. Când mănânci mult grepfruit sau bei suc făcut din acest fruct, ficatul se ocupă întâi de el şi abia apoi de hormonii pilulei, astfel că aceştia din urmă nu mai ajung în sange ca să-şi poată face efectul.
Şi tratamentele naturiste cu sunătoare au cam acelaşi efect secundar şi în plus pot provoca sângerări între menstruaţii la femeile care iau pilule contraceptive.
Citeşte şi 7 mituri despre pilulele anticoncepţionale!
Foto: Shutterstock