Educaţie sexuală: cele mai răspândite mituri despre contracepţie

.

Conform unui studiu recent, femeile au multe lacune în cunoştinţele privind metodele contraceptive. Iată care sunt cele mai frecvente mituri.
Conform unui studiu online realizat de compania MSD există un număr foarte mare de femei care nu sunt informate corect cu privire la metodele de folosire a contraceptivelor, ceea ce poate influenţa negativ capacitatea lor de a-și alege corect metoda contraceptivă potrivită.
Iată care sunt cele mai frecvente mituri despre contracepţie şi care este adevărul!

Mituri despre pilula contraceptivă

Pilula este eficientă de la primele administrări
La unele femei pilula trebuie administrată pe parcursul unui ciclu complet pentru ca hormonii din ea să dea rezultate. De aceea, unii medicii recomandă o a doua metodă contraceptivă în prima lună de administrare.
Pilula contraceptivă provoacă anumite tipuri de cancer
Este un mit foarte răspândit care le face pe multe femei să evite pilula. De fapt, pastilele contraceptive micşorează riscul cancerului uterin şi ovarian, efect care creşte în fiecare an de administrare şi se menţine chiar şi la 30 de ani după ce ai încetat tratamentul. Riscul de a face cancer la sân nu este influenţat de pilulă.
Pilula contraceptivă îngraşă
Acest lucru era valabil în urmă cu ceva ani, la primele generaţii de pilule. Astăzi, doar 20% din femeile care iau pilula se îngraşă cu mai mult de două kilograme, lucru care poate fi prevenit dacă găseşti tipul de contraceptiv care ţi se potriveşte.

Dacă iei pilula mai mulţi ani la rând devii infertilă
Contraceptivele previn ovulaţia, dar nu afectează ovarele. Acestea funcţionează normal imediat ce renunţi la tratament, dar s-ar putea să dureze în jur de trei luni până să ai din nou cicluri regulate. Dacă în acest timp rămâi însărcinată, copilul nu este afectat.

Trebuie să iei „pauză de pilulă” ca să nu apară efecte secundare
Studiile realizate până acum nu au descoperit vreun avantaj al pauzelor. Acestea nu fac decât să mprească riscul sarcinii nedorite la cuplurile care s-au obişnuit cu pilula şi trebuie să folosească o metodă contraceptivă nouă.

Antibioticele anulează efectul pilulei
Studiile nu au arătat vreo legătură între pilula şi antibioticele obişnuite. Singurul antibiotic care influenţează efectul pilulei este rifampina, care se foloseşte la tratamentul tuberculozei.

Mituri despre alte metode contraceptive

Un prezervativ este mai sigur dacă e mai strâmt
De fapt, un prezervativ strâmt se poate rupe mai uşor. Această metodă de contracepţie este foarte sigură numai dacă e folosită corect.
Două prezervative unul peste altul sunt mai sigure
De fapt, din cauza frecării ambele prezervative se pot rupe. Unul singur folosit corect este mai sigur pentru a preveni infecţiile cu transmitere sexuală şi sarcinile nedorite.
Poţi îndepărta diafragma imediat ce partenerul îşi pierde erecţia
De fapt, dacă partenerul a ejaculat, diafragma trebuie să rămână pe loc timp de 6-8 ore.
Nu poţi rămâne însărcinată în timpul menstruaţiei
Poţi rămâne însărcinată în orice moment al ciclului menstrual. Dacă ai un ciclu mai scurt sau neregulat, ovulaţia poate avea loc chiar în timpul menstruaţiei sau imediat după, ceea ce înseamnă că sarcina este posibilă, mai ales că spermatozoizii trăiesc în corpul tău până la câteva zile.
Foto: Thinkstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton