Ecologie la bucatarie

.

La tine acasa

Mare parte din curentul electric provine de la termocentale. Acolo se arde carbune, cu degajare mare de dioxid de carbon. Asa ca, de fiecare data cand inchizi lumina atunci cand nu-ti mai trebuie, inlocuiesti becurile mari cu unele economice sau eviti sa folsesti aparate electrice daca nu e neaparat necesar, diminuezi raul.

Apoi este… apa. Al doilea mail care m-a impresionat indeajuns cat sa-l trimit mai departe era foarte bine facut. Un om batran, chel si trist ne povestea cum e viata, undeva in viitor. Exista foarte putina apa potabila, pamantul e desertic, copii sunt firavi si plapanzi, oamenii par mai batrani din cauza dezhidratarii, femeile sunt nevoite sa se tunda zero, la fel ca si barbatii, pentru ca nu au cu ce sa se spele, iar in loc de baie se face un fel de stergere a corpului cu ulei de curatat…

Pare scenariul unui firm de groaza? Nici macar. E ceea ce ne asteapta daca lucrurile continua sa evolueze in aceeasi directie. Asa ca, de fiecare data cand te speli pe dinti aminteste-ti sa opresti apa care curge inutil. Economiseste-o tot timpul, pe cat posibil. La un dus consumi de cinci ori mai putina apa decat la o baie in care umpli cada, iar de spalat te speli la fel de bine. Eu am reusit sa-i uimesc pe prietenii mei cu economia. Daca am de spalat o intreaga chiuveta plina de vase, pun dopul, niste detergent in apa respectiva, le spal acolo pe toate si apoi le clatesc individual, la sfarsit. Se consuma mai putin, daca sunt multe…

Si… ai primit mailul acela in care se spune ca un litru de ulei are nevoie de un milon de litri de apa ca sa se „curete”? Ei bine, solutia cu o sticla de plastic in care sa arunci uleiul folosit ca apoi sa-i pui capac si s-o arunci la gunoi, unde va fi arsa, am adoptat-o imediat, chiar din ziua aceea. Un milion de litri de apa?… Iti dai seama?!

Reciclarea mi s-a parut de la bun inceput cea mai grea. Trec pe langa containerele acelea colorate, le privesc cu interes, dar greu, greu am reusit sa ma mobilizez sa le si folosesc. Puterea exemplului insa e mare. Intr-o zi am vazut un om inghesuind in containerul pe care scrie Hartie (de fapt Harite, pentru ca „i” si „t” se recicleaza intre ei) niste cartoane mari. Cred ca eu am fost a doua care le-a folosit vreodata.

Am aruncat niste sticle la Sitcla… N-am reusit inca sa-mi modific obisnuinta proasta de a arunca, pur si simplu, in a arunca unde trebuie. Dar am o solutie: sa le pun de la bun inceput in pungi separate. Un fel de miniatura a containerelor de pe stada! Mai ales fiindca m-a impresionat mailul cu pungile de plastic… De fapt poze cu animale moarte din cauza pungilor ajunse in mediul lor…

Pelicani spanzurati cu pungi, testoase ingerand plastic etc etc destul cat sa inmoaie si cea mai nesimtitoare inima. Si mi-am cumparat deja o sacosa de panza, foarte draguta, pentru legumele si fructele din piata. Noroc ca moda tine cu ecologistii. In curand va fi un trend generalizat sa ai sacosa pe care scrie „I am not a plastic bag!”. Ia-ti si tu una!

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton