Durerile menstruale sau Dismenorea, sunt la fel de dureroase ca un infarct, au concluzionat medicii. Descoperirea a fost făcută de John Guillebaud, profesor al sănătății reproductive de la Universitatea din Londra.
Durerile lunare ale femeilor nu au fost studiate cu atenție până în prezent, ba chiar au fost cu totul ignorate, iar foarte multe femei suferă în liniște deși trec prin agonia experienței menstruale.
Dismenorea, acesta fiind termenul clinic pentru durerile menstruale, interferează cu viața de zi cu zi a uneia din cinci femei. Și există foarte puține cercetări pentru această condiție, spun experții, și prea mulți medici care sunt respingători când le sunt prezentate simptomele.
Ba chiar mai mult, Frank Tu, director al durerilor ginecologice din cadrul NorthShore University HealthSystem, a afirmat că mulți medici sunt învățați că ibuprofenul „ar trebui să fie suficient”. Cu siguranță, acesta nu este un răspuns adecvat pentru o durere atât de severă.
Cât de severă? La această întrebare a răspuns profesorul Guillebaud, care susține că pacienții săi au descris aceste dureri ca fiind „aproape la fel de dureroase ca un infarct”.
Citește și: Boala cu transmitere sexuală care e rezistentă la antibiotice. Cum o putem preveni
Fără un diagnostic oficial, durerea lunară este un fel de mister. Pentru că, se pare că nicio persoană nu a reușit până în prezent să obțină vreun răspuns de la medici.
Cu toate că foarte multe femei trec lunar prin aceste momente dureroase, tratamentul este unul limitat. Pacienții iau pastile pentru durere precum ibuprofen sau introduc un sistem intrauterin, notează Quartz.
Cu siguranță opțiunile sunt departe de a fi ideale. Dar cum doar femeile sunt afectate, este mai ușor să nu se acorde atenția cuvenită.
„Bărbații nu înțeleg și nu li se acordă atenția cuvenită. Cred că este un lucru de care trebuie să se ocupe cineva, la fel ca orice altceva în medicină”, a declarat Guillebaud.
În plus, simptomele dispar după naștere (deși nu se știe exact de ce). Cum „mama natură” poate rezolva problema, probabil cercetătorii „care vor să se afirme” nu consideră că este un domeniu important pentru a face cercetări, este de părere profesorul universitar.
Citește și: Analiza de sânge care îți spune dacă ești predispus la cancer de plămâni
Poate că nu îți pun viața în pericol, dar durerile menstruale sunt o condiție dureroasă care interferează că activitățile zilnice.
Dacă ai dureri când ești la menstruație, nu suporta. Spune-i medicului, prietenilor, colegilor. Este nevoie de lungi discuții pentru ca medicii că facă ceva în legătură cu asta.
Sursă foto: 123rf.com