O durere la nivelul sânilor te duce imediat cu gândul la temutul cancer mamar. Din fericire, în majoritatea cazurilor, cauzele durerilor de sâni sunt altele. Află care sunt cauzele, dar și cum să tratezi eficient atunci când simți dureri de sâni.
Fie ca e o durere de sân ascuţită sau surdă, continuă sau intermitentă, sau o simplă senzaţie de tensiune, simptomele te îngrijorează pentru că te duc cu gândul automat la cancer. Din fericire, nu e cazul să te sperii pentru că, de obicei, cancerul de sân nu doare, acesta fiind şi motivul pentru care este descoperit de multe ori când e prea târziu. Totuşi, trebuie să ştii care sunt cauzele posibile ale durerii de sâni.
Dureri de sâni – cauze
Dureri de sâni – Sindromul premenstrual
Pentru unele femei, durerile de sâni sunt ciclice, adică apar lunar, ca parte din sindromul premenstrual. De vină sunt hormonii, dar nu se ştie de ce unele femei au această problemă şi altele nu.
Cum recunoşti durerile de sâni ciclice? se manifestă că o durere surdă sau doar o senzaţie de greutate şi apar la ambii sâni, care sunt şi uşor umflaţi, sensibili la atingere.
Sindromul premenstrual, deci şi durerile de sâni, devine mai uşor de suportat dacă începi un tratament anticoncepţionalele potrivite.
Dureri de sâni – Pilulele anticoncepţionale
Totuşi, uneori, chiar pilula poate să-ţi dea dureri de sâni, care sunt tot ciclice, tot la ambii sâni. Dacă ele au apărut după începerea tratamentului, probabil că ai nevoie de un alt contraceptiv. Întreabă medicul specialist.
Dacă ai dureri la un singur sân, într-un anumit loc, poate fi vorba de un chist – o punguţă cu lichid la nivelul sânului, de natură benignă. Dacă palpezi sânul ar trebui să simţi un nodul, care poate fi moale sau tare, cu formă rotundă sau de ciorchine şi margini bine delimitate.
Durei de sâni – Fibroadenoamele
Durerea de sân este localizată, iar la palpare vei găsi un nodul tare, neted, cu margini bine delimitate. În acest caz durerea este de obicei foarte uşoară, mai mult o senzaţie de disconfort. Ţine minte că fibroadenpmul este o tumoră necanceroasă.
Dureri de sâni – Infecţiile
Infecţiile sânului provoacă mastită, o inflamaţie dureroasă a ţesutului mamar, car ese manifestă şi prin umflarea şi înroşirea sânului, care este şi cald. Poţi face o infecţie dacă alaptezi sau ai un piercing în sfârc. Altfel, bacteriile nu au cum să treacă de piele.
Durei de sâni – Sutienele nepotrivite
Orice lovitură la nivelul sânului poate să provoace o durere care persistă un timp. Dacă nu îţi aminteşti să te fi lovit, s-ar putea ca durerea să fie de la sutien, de exemplu de la sârma care loveşte în sân când te mişti. Schimbă sutienul sau poartă un model fără sârme şi fără elastic. Dacă durerea nu încetează în câteva zile, înseamnă că există o altă cauză.
Dureri de sâni – Sânii mari
Uneori, problema stă chiar în mărimea sânilor. Femeile cu sânii mari au dureri care se simt şi la nivelul gâtului, umărului şi spatelui. Dacă e şi cazul tău, ai nevoie de un sutien potrivit, confortabil, dar care să ofere o susţinere bună.
Durerile în piept
Dacă ai eliminat toate celalte cauze, poate că problema nu este neapărat la sân. Poate fi o durere musculară, osoasă, articulară care e localizată chiar în spatele sânului sau radiază în sân.
Dureri de sâni – tratament
Din fericire, pentru anumite femei, atunci când nu există niciun simptom grav, durerile pot trece de la sine. Însă, sunt și cazuri când medicul recomandă un tratament. Iată câteva exemple:
Un medicament din categoria antiinflamatoarelor, care se aplică local;
Ajustarea contraceptivelor orale, la sfatul medicului specialist;
Medicament pentru tratarea durerilor de sâni, prescris de către medic;
Remedii naturiste (ulei de primula, vitamina E, B).