Cinci dureri care nu trebuie ignorate

.

La cea mai mică durere, primul pas pe care-l facem, în mod greşit, este să luăm ce credem de cuviinţă. Deşi suferinţa trece pe moment, lăsăm netratate boli care se agravează în timp.
Fie că e o senzaţie de arsură, fie un junghi ori o apăsare, nu e om care să nu sufere o durere. Iar printre cele mai frecvente sunt durerile de cap, de spate, de burtă, de picioare. Mai dificil de exprimat, considerate ruşinoase, însă tot des întâlnite, sunt acele dureri din regiunea intimă. Deşi par banale, acestea pot ascunde afecţiuni grave.

Durerea viscerală

Există situaţii când simţim un soi de durere mocnită, difuză, care dă o stare generală de rău. E greu de localizat şi medicii o numesc durere viscerală. Apare ca urmare a unui proces patologic sau a unei funcţii anormale a unui organ. Aşa se explică de ce, în caz de infarct, spre exemplu, lipsa irigării cu sânge a unei porţiuni din inimă provoacă durere de braţ sau de stomac. Durerile viscerale pot fi însoţite de stare de greaţă şi de vomă. Deşi simptomele sunt comune, câteodată, la baza lor stă o boală care pune în pericol viaţa pacientului, precum infarctul miocardic, obstrucţia intestinală, pancreatita acută sau peritonita. Evaluarea promptă şi diagnosticul sunt obligatorii, deşi greu de realizat, tocmai pentru că localizarea durerii este difuză, iar descrierea inexactă.

Mergi la medic pentru orice durere!

Iată ce pot ascunde cele mai frecvente dureri şi de ce nu e bine să faci uz de automedicaţie!
Durerea de cap afectează peste 80% dintre adulţi. Poate fi ca o pulsaţie sau ca o presiune, pe o singură parte sau, pe ambele părţi ale capului sau în frunte. Bruxismul (scrâşnitul din dinţi în somn) duce la cefalee cronică, migrene şi dureri în zona tâmplelor. Şi hipertensiunea poate fi o cauză, la fel ca şi anemia sau afecţiunile oculare.
Durerea de burtă nu e de neglijat. Când e continuă şi dă disconfort de la abdomen la mijloc, poate fi vorba despre un anevrism de aortă. Şi în cazul sarcomului gastrointestinal apar dureri abdominale difuze, iar diagnosticul vine după un consult întâmplător. Mai poate fi vorba despre fibrom uterin, boli de ficat, de fiere sau de pancreas.
Durerile de picioare sunt cauzate atât de slăbirea articulaţiilor, cât şi de varice, tromboze sau osteoporoză. Indiferent de situaţie, necesită tratament de specialitate.
Durerile intime apar în regiunea anală sau vaginală. Fisurile anale se manifestă prin senzaţie de arsură sau usturime la defecare, iar durerea are o intensitate foarte mare. Netratate, fisurile duc la infecţii, abcese, fistule sau chiar stenoze, foarte greu de tratat. Durerea în timpul actului sexual sau la urinare poate ascunde boli transmisibile, infecţii ale tractului urinar, vaginite microbiene, afecţiuni ale ovarelor sau uterine.
Durerea de spate sau lombalgia, aşa cum este numită medical, apare la orice vârstă şi este foarte important să se stabilească diagnosticul corect înaintea unui tratament. „Este durerea la nivel lombar, cu debut brusc sau în timp, care poate să iradieze dorsal, abdominal, fesier sau pe membrele inferioare. În urma unei anamneze corecte şi a unei examinări atente, medicul decide dacă sunt necesare explorări suplimentare care să depisteze o problemă a coloanei vertebrale sau o patologie renală. Este important ca pacientul să se prezinte la medic pentru un diagnostic corect şi precoce, iar tratamentul va fi individualizat, ţinând seama şi de patologia asociată”, spune dr. Simona Huica, specialist reumatolog, Centrul Medical Focus.

    
Vedete din Romania Vedete internationale