Durerea de ovare – ce înseamnă şi care sunt cauzele

.

Durerea de ovare poate să fie continuă sau intermitentă, mai uşoară sau mai gravă, ascuţită sau surdă. Însă oricum ai resimţi-o, trebuie să mergi la doctor pentru a vedea care sunt cauzele.

Ovare – în ce parte a corpului se află

Ovarele fac parte din sistemul reproducător feminin și au rolul de a elibera ovule. După ce a fost eliberat, în procesul numit ovulație, un ovul porneste prin trompele uterine, spre uter pentru a fi fecundat de un spermatozoid. Ovarele au și rolul de a secreta hormoni importanți în procesul de reproducere, estrogenul și progesteronul.

Ovarele sunt situate în abdomenul inferior, de o parte și de alta a uterului și sunt legate de uter prin ligamentele ovariene.

Ce este durerea de ovare

Durerea de ovare este localizată în abdomenul inferior şi, în funcţie de cauză, poate să radieze în zona lombară sau în coapse. Durerea poate fi intermitentă sau continuă şi o poţi resimţi ca o senzaţie de înţepătură, arsură sau o durere surdă.

Uneori, durerea este abia perceptibilă, alteori e foarte gravă. Poate să se înrăutăţească în anumite situaţii, de exemplu atunci când urinezi, când faci efort fizic, când ai contact sexual sau imediat după contactul sexual.

Dureri de ovare. Care sunt cauzele

În ciuda miturilor, durerea de ovare nu este provocată de frig, chiar dacă porţi bluze scurte sau pantaloni cu talie joasă. Deci dacă simţi o durere în zona pelvină, nu trebuie să o pui pe seama frigului şi să o ignori, ci trebuie să mergi la medic pentru un diagnostic deoarece cauzele pot fi destul de grave. Iată ce boli pot să provoace durere de ovare:

Chisturile ovariene

Sunt foarte des întâlnite şi de obicei trec de la sine, dar uneori pot duce la complicaţii grave. Deci dacă bănuieşti că ai un chist, mergi imediat la medic. Pe lângă durerede ovare, ele pot provoca menstruaţii neregulate, balonare, durere la contactul sexual sau în timpul scaunului.

Răceala la ovare sau boala inflamatorie pelvină

Răceala la ovare nu are nicio legătură cu frigul, cu răceala sau gripa. Ceea ce numim noi răceală la ovare, se numește, în termeni medicali, boala inflamatorie pelvină sau anexită. Aceasta este o infecţie a ovarelor, uterului şi trompelor uterine provocată de obicei de o boală cu transmitere sexuală netratată, de exemplu gonoreea sau chlamydia.

Alte simptome sunt: mirosul vaginal, secreţiile vaginale anormale, durerea la contactul sexual, sângerările între menstruaţii. Dacă bănuieşti că ai putea suferi de boala inflamatori pelvină, va trebui să mergi la medic pentru că vei avea nevoie de un tratament cu antibiotice.

Endometrioza

Este o afecţiune dureroasă, în care endomentrul creşte şi în afara uterului, iar la menstruaţie nu poate fi eliminat. Pe lângă durere de ovare, mai provoacă menstruaţie abundentă şi dureroasă, infertilitate, durere la contactul sexual.

Tumori ovariene

Tumorile ovariene benigne sau maligne se manifestă prin durere de ovare, balonare, indigestie, nevoia frecventă de a urina, constipaţie sau diaree, scădere în greutate.

Ovare polichistice sau ovare micropolichistice. Provoacă durere?

Dacă ai ovare polichistice sau micropolichistice nu ar trebui sa ai dureri de ovare. Această boală este de fapt un dezechilibru hormonal și se manifestă prin cicluri neregulate, exces de hormoni androgeni și ovare mărite, cu chisturi.

Excesul de hormoni androigeni sau hormoni masculini, poate duce la apariția părului pe față sau piept, acnee sau căderea părului. În sindromul ovarelor polichistice, ciclurile sunt mai lungi, adica perioada dintre menstruații nu este de 28 – 30 de zile, așa cum este normal, ci este de peste 35 de zile. În general, femeile cu ovare polichistice au mai puțin de nouă menstruații pe an, iar sângerarea este abundentă. Din cauză că ciclurile sunt neregulate, poate fi dificil să concepi un copil.

Foto: Shutterstock

Ultima modificare martie 19, 2019 3:46 pm

    
Vedete din Romania Vedete internationale