Rodney Bilton, profesor de biochimie la Universitatea John Moores din Liverpool, a analizat timp de 15 ani obiceiurile alimentare moderne, iar rezultatele studiului său sunt de-a dreptul surprinzătoare. Iată câteva dintre acestea…
Bananele cu coaja verde sunt cele mai bune
Dacă până acum se vorbea despre bananele cu coaja pătată, înnegrită, spunându-se că sunt de real ajutor în prevenirea cancerului, Bilton a ajuns la concluzia că cele mai bune banane ar fi de fapt cele verzi, necoapte în totalitate. Explicaţia ar sta în faptul că bananele verzi conţin o cantitate mai mare de antioxidanţi, dar şi un tip de fibre solubile care se absorb într-un timp mai îndelungat, dându-ne astfel mai multă energie, pentru mai mult timp şi fiind foarte săţioase, lucru care ne poate ajuta dacă încercăm să slăbim.
Piureul, mai periculos pentru siluetă decât cartofii prăjiţi
O altă teorie aproape incredibilă ar fi şi cea conform căreia piureul este mult mai nesănătos decât cartofii prăjiţi. Gătiţi în ulei de bună calitate şi consumaţi moderat, cartofii prăjiţi nu ne afectează atât de rău precum piureul, conform lui Bilton. Profesorul britanic ar fi descoperit că atunci când sunt pasaţi, cartofii eliberează mai multe zaharuri decât atunci când sunt gătiţi în orice alt mod. Această teorie se aplică şi piureurilor din fructe, el menţionând că pentru un efect optim asupra sănătăţii fructele ar trebui consumate întotdeauna proaspete.
Brânza tofu ne poate îmbolnăvi
Bilton spune despre brânza tofu că ar conţine o cantitate prea mare de acid fitic, acid care poate bloca absorbţia unor minerale esenţiale precum calciu, magneziu, fier şi zinc. Popoarele care consumă soia în mod regulat, cum ar fi japonezii, au găsit şi o soluţie în acest scop – ei consumă la aceeaşi masă şi o pastă specială (miso), fermentată, care să scadă efectul acidului fitic din tofu. Numai că popoarele occidentale au inclus în alimentaţia lor doar tofu, nu şi miso.