Dragostea, cea mai puternică dependenţă

.

Nu-l poţi uita pe fostul, deşi v-aţi despărţit de ceva timp? S-ar putea ca motivul să ţină mai mult de biologie decât de relaţia voastră. A uita o dezamăgire sentimentală…
… este la fel de greu ca a te vindeca de o dependenţă de droguri, iar suferinţa din dragoste este resimţită la nivelul creierului ca şi un sevraj puternic.

Pentru prima dată, un studiu a analizat creierul persoanelor care au suferit recent un eşec în dragoste, iar rezultatele au o uimit-o chiar şi pe cercetatoarea care l-a realizat, deşi ea studiază dragostea de mult timp.

Dragostea este rezultatul evoluţiei

„Dragostea este o dependenţă”, a spus dr. Helen Fisher, biolog şi antropolog. „Este o dependenţă minunată, atunci când lucrurile merg bine şi o dependenţă oribilă atunci când lucrurile merg rău”.

Doctorul crede că mileniile de evoluţie a corpului uman au dus la ceea ce astăzi numim iubire. Această emoţie îi făcea pe oamenii primitivi să-şi concentreze eforturile de împerechere asupra unei singure persoane, aşa încât şansele de reuşită să fie mai mari. Când persoana respectivă refuza avansurile sau decidea să întrerupă relaţia, cel părăsit pierdea „recompensa supremă” – şansa de a avea urmaşi.

Drept urmare, a apărut această dependenţă de iubire, care te împinge să faci orice l-ar putea aduce înapoi pe cel iubit, o împacare însemnând noi şanse de a concepe un urmaş.

Astăzi, supravieţuirea speciei nu mai depinde de copiii pe care i-ar putea concepe un anumit cuplu, însă dependenţa de iubire încă există.

Suferinţa din dragoste, asemănătoare cu sevrajul

La studiul doctorului Fisher au participat 15 voluntari care fuseseră părăsiţi în ultimele două luni după relaţii de durată. S-a dovedit că ei îşi petreceau 85% din timp gândidu-se la cel sau cea care îi părăsise.

Dar cu adevărat uimitor este faptul că, atunci când cel părăsit priveşte o poză a persoanei iubite, în creierul lui se activează acele zone asociate cu dependenţa puternică de cocaină şi nicotină. De asemenea, s-a observat activitate în zonele creierului răspunzătoare cu durerea fizică.

Aşadar, dr. Fisher are toate motivele să spună că iubirea crează una din cele mai puternice şi mistuitoare dependenţe.

Aşa cum dependenţii de droguri sunt capabili de orice pentru a face rost de următoarea doză, şi cei îndrăgostiţi pot recurge la gesturi extreme ca să fie lângă persoana iubită. Dacă unii omoară din iubire, alţii îşi iau propria viaţă dintr-o „nebunie” asemănătoare sevrajului.

Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton