Dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a atras atenția asupra riscului infectării cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2, care se extinde și în România.
Varianta Delta, apărută pentru prima oară în India, este una dintre cele mai contangioase tulpini care provoacă COVID-19. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, o persoană infectată poate să genereze 6, 7 cazuri secundare. Acesta susține că doar prin vaccinare scad riscurile de infectare cu această variantă a virusului SARS-CoV-2, potrivit Digi24.
Varianta Delta reduce eficacitatea anticorpilor
Medicul mai atrage atenția că persoanele care au făcut o altă variantă de COVID-19 au un risc de până la 50% să se reinfecteze cu varianta Delta. Aceasta poate reduce și activitatea neutralizantă a anticorpilor care rezultă din vaccinare, însă riscurile sunt mult mai mici, susține Gheorghiță. Persoanele vaccinate au șanse de 20 de ori mai scăzute să ajungă la spital față de persoanele nevaccinate. Eficiența vaccinului ARN mesager este de peste 96% la persoanele care au schemă completă de vaccinare.
Toate cele 4 variante de vaccinuri aprobate în Europa își mențin eficiența față de varianta Delta, atunci când ne uităm la prevenirea spitalizărilor și la prevenirea deceselor.
Citește și: Prințul William nu a plăcut-o dintodeauna pe Meghan Markle -ce îl enerva la ea
La 51 de ani, Mihaela Rădulescu arată senzațional în costum de baie
A divorțat în urmă cu 5 ani, dar nimeni nu a știut. De ce a ținut despărțirea secretă
Cu cine a vorbit la telefon Elodia în ziua dispariției
România, afectată de noua tulpină
Varianta Delta s-a răspândit rapid în întreaga lume. În România, au fost deja confirmate 57 de infectări cu această tulpină, în 9 județe din țară, cu precădere Ilfov, Argeș și București. Un prim deces cauzat de varianta Delta a fost declarat la o persoană de 72 de ani, nevaccinată, din muncipiul Pitești. Alți doi bărbați care nu se vaccinaseră au murit la Bacău. Aceștia se întorseseră din Finlanda. Unul avea 35 de ani, iar celălalt, 62.
Experții se tem că această nouă tulpină, cea mai adaptată dintre toate cele existente în prezent, ar putea deveni dominantă la nivel global.
Sursă foto: Shutterstock
Ultima modificare iulie 9, 2021 8:46 am