Frica de „cuţit” este unul dintre inamicii redutabili ai sănătăţii ochilor, de cele mai multe ori nejustificată. De câte ori noi, medicii, în practica de zi cu zi, întâlnim pacienţi care vin prea târziu la doctor, şi în special prea târziu la operaţie!
Afecţiunile oftalmologice au timing-ul lor, momentul ideal pentru a fi operate. Unele boli oculare sunt urgenţe maxime de tratament, altele pot fi amânate, dar numai după stabilizarea situaţiei locale, sau după ce tratamentul medicamentos îşi dovedeşte limitele.
Dezlipirea de retină este o urgenţă maximă de tratament chirurgical, fiecare zi de întârziere fiind esenţială în evoluţia post-operatorie. Dacă este operată la timp, recuperarea vizuală poate fi maximă.
Operată la câteva luni sau chiar săptămâni după momentul optim, retina este realipită, însă cu riscul scăderii acuităţii vizuale.
Traumatismele perforante oculare sunt, de asemenea, urgenţe maxime, operaţia în regim de urgenţă având rolul măcar de a curăţa şi de a ”închide” plaga oculară, urmând ca ulterior, după caz, să se completeze printr-o nouă operaţie alte eventuale leziuni asociate, dacă acestea nu au putut fi tratate în primul timp operator recomandat.
Prognosticul de recuperare post-operatorie depinde de gravitatea leziunilor associate traumatismului.
Tot o urgenţă este şi atacul de glaucom, dar numai după ce se încearcă timp de 1-2 zile stabilizarea situaţiei locale şi scăderea tensiunii oculare; dacă acest lucru nu s-a realizat, intervenţia chirurgicala se impune rapid.
După operaţie, tensiunea oculară poate reveni la valori normale, dar acuitatea vizuală poate rămâne scăzută în diverse grade.
Spre deosebire de cazul în care o cataractă hipermatură ar putea deveni o urgenţă de tratament chirurgical (mai ales când se complică cu glaucomul fatotoxic), celelalte forme de cataractă pot fi operate în orice moment al evoluţiei lor.
Vezi continuarea pe avantaje.ro!