În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist in cadrul Centrului Oftalmologic Oculus. Astăzi vorbim despre afecţiunile congenitale ale ochiului, care pot fi observate şi tratate încă de la naştere.
Afecţiunile congenitale sunt acele boli cu care bebeluşul se naşte şi pe care uneori neonatologul le observă încă de la venirea bebeluşului pe lume, iar alteori îşi fac simţită existenţa în intervalul următor naşterii.
Dacă nu sunt semne vizibile (devierea ochilor sau o pleoapă “căzută”, sau ochi anormali de mari sau asimetrici), putem depista afecţiunile oculare la nou-născut în primele luni de viaţă, după reacţiile pe care bebeluşul le are la stimuli luminoşi: dacă nu urmăreşte cu privirea o lumină, sau corpuri în mişcare, sau dacă nu întinde mânuţa după un obiect pe care i-l arătăm.
Oricare din aceste semne trebuie să alarmeze părinţii, astfel încât să se adreseze unui serviciu de specialitate oftalmopediatric, deoarece tratamentul trebuie aplicat cât mai repede. CATARACTA CONGENITALĂ
Cea mai frecventă afecţiune oculară congenitală este o pierdere de diverse grade a trasparenţei cristalinului, care poate fi uni- sau bilaterală.
Când cristalinul este opacifiat în totalitate, pupila apare albă încă de la naştere, semn relativ uşor de observat de către neonatolog şi chiar de către mămică.
Atunci când cristalinul e opacifiat doar parţial, copilul poate vedea într-o oarecare măsură, diagnosticul de multe ori punându-se mult mai târziu, la vârsta şcolară sau chiar în adolescenţă, cu ocazia unui control preşcolar sau a unui control de rutină.
Cataracta congenitală reprezintă o urgenţă de tratament, atunci când copilul nu vede, mai ales dacă e unilaterală. Acest lucru e important pentru a evita ambliopizarea (“lenevirea”) ochiului/ochilor. Vezi continuarea pe avantaje.ro!