Dr. Ozana Moraru răspunde la întrebări! Cum să recunoşti o afecţiune oftalmologică!

.

În fiecare joi, după ora 17.00, pe Avantaje.ro îi poţi adresa întrebari D-nei Dr. Ozana Moraru, medic specialist chirurg oftalmolog în cadrul Clinicii oftalmologice Oculus ! Află care sunt simptomele celor mai frecvente afecţiuni oftalmologice, cum să le recunoşti şi ce semnifică fiecare în parte!
Când ne referim la orice afecţiune medicală, în termeni de specialitate folosim sintagma ”semnele şi simptomele unei boli”.

La ce se referă fiecare dintre aceste două noţiuni? De ce e important să le diferenţiem in diagnostic?

Semnele se referă la indicii obiective sau care pot fi testate printr-un examen clinic, paraclinic sau de laborator.

Simptomele se referă la ceea ce simte pacientul, la “acuzele” lui, care sunt întotdeauna subiective şi rareori pot fi evaluate cu precizie.

De aceea, “simptomele”, chiar dacă nu ne ajută la stabilirea cu acuratete a unui diagnostic la fel de mult ca “semnele”, sunt extrem de importante pentru că pacientul le percepe şi acestea il conving să se adreseze medicului.

De aici şi gravitatea potenţială a oricărei boli care evoluează fără simptome; pentru cuă există, din păcate, şi aşa ceva…

Exemplul cel mai frecvent este Glaucomul cronic – o afecţiune ce poate fi foarte gravă, cu potenţial de orbire, dacă nu este tratată la timp şi care, din păcate, de cele mai multe ori evoluează fără simptome până în fazele cele mai avansate.
Vezi continuarea pe avantaje.ro. CLICK AICI!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton