Dr. Oz: cum îţi dai seama dacă eşti dependentă de mâncare şi cum te tratezi

.

Ţi-e poftă tot timpul de ceva? Mănânci fără să-ţi fie foame? Este posibil să fii dependentă de mâncare, o dependenţă pe cât de ciudată, pe atât de periculoasă. Vezi ce spune dr. Oz despre ea.
Acelaşi lucru care te hrăneşte şi îţi dă energie poate fi şi obiectul unei obsesii periculoase. Poate că sună ciudat, dar dependenţa de mâncare este la fel de reală şi de periculoasă ca dependeţa de droguri sau dependenţa de alcool. Şi din păcate este mult mai greu de vindecat pentru că nu poţi niciodată să te laşi de tot, iar riscul unei recăderi există la fiecare masă.

Cum îţi dai seama că eşti dependentă de mâncare

Dr. Oz ne spune care sunt semnele dependenţei de mâncare pe care le poţi observa la tine sau la altcineva. Dacă te regăseşti în cel puţin trei din aceste afirmaţii, înseamnă că trebuie să te gândeşti serios la felul cum mănânci.
• Ascunzi mâncare în maşină, în casă, la serviciu. Dacă mâncarea devine un secret înseamnă că îţi ruşine atunci când mănânci, ceea ce provoacă stres, regrete ce se vindecă numai cu o nouă porţie. Şi tot aşa te trezeşti în cercul vicios al oricărei dependneţe.
• Te gândeşti mereu la mâncare şi mănânci tot timpul. Pentru tine mâncarea este un mod de a evita probleme reale.
• Mănânci când eşti supărată, chiar dacă nu ţi-e foame, pentru că numai aşa reuşeşti să te consolezi.
• Când nu îţi satisfaci poftele ai simptome de sevraj – îţi tremură mâinile, te simţi ameţită, transpiri.
• Nu te poţi opri din mâncat, chiar dacă ţi-e trecut foamea.
• Când nu ai ce face, mănânci.

2 strategii pentru a învinge dependenţa de mâncare

Înainte să apelezi la ajutorul unui psiholog, încearcă sfaturile dr. Oz şi vezi dacă poţi să învingi singură dependenţa de mâncare. Iată ce recomandă el.
1. Când te îndrepţi către frigider fără să îţi fie foame cu adevărat, gândeşte-te la motivele pentru care vrei să mănânci. Eşti cumva speriată, frustrată, furioasă, plictisită, te simţi singură? Dacă răspunsul e în una din aceste emoţii, gândeşte-te că mâncare nu îţi va rezolva problemele, ci din contră îţi va crea şi altele, sentimentele de vinovăţie. Găseşte o modalitate de a rezolva cu adevărat problemele pe care le ai.
2. Nu ai reuşit să te abţii de la mâncare? Nu-i nicio tragedie! În loc să te simţi vinovată, mai bine gândeşte-te că acest episod este o experienţă care te ajută să înţelegi mai bine ce se întâmplă cu tine. Dr. Oz recomandă: „Scrieţi într-un jurnal ce simţişi şi cum vă simţiţi. În timp, veţi observa anumite tipare şi astfel va fi mai uşor să învingeţi dependenţa”.
Citeşte şi despre super dieta dr. Oz!
Foto: Shutterstock

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton