O cantitate destul de mică, cum ar fi 30 de grame de lactoză (un pahar de lapte, două cupe de îngheţată şi câteva felii de brânză sau caşcaval pe zi) cresc riscul de cancer ovarian cu 20%.
Limitarea consumului de lactate la doar o porţie pe zi (un iaurt, câteva felii de brânză, o porţie de îngheţată, un pahar cu lapte) te poate feri de cancerul ovarian, dacă întruneşti criteriile de risc.
Care sunt factorii de risc pentru cancerul pancreatic
1. Vârsta peste 55 de ani şi factorul genetic
2. Fumatul
3.Obezitatea şi diabetul tip 2
Deşi este greu de diagnosticat, greu de depistat la timp, nu există încă un screening eficient şi este un tip de cancer foarte agresiv, cancerul pancreatic se poate trata.
Ce poţi să faci să reduci riscul de apariţie a cancerului pancreatic
Dacă întruneşti câteva dintre criteriile de mai sus, îţi poţi reduce riscul de cancer pancreatic reducând consumul de mezeluri (salam, şuncă, crenvurşti). Sau căutaţi pe etichete ca produsul cumpărat să nu conţină nitraţi.