Sănătatea familiei noastre trebuie pusă întotdeuna în cele mai capabile mâini, pentru ca noi, părinții și copiii noștri să ne putem bucura de viață fără grija unor afecțiuni cronice, ce ne pun în pericol integritatea și starea de bine, explică medical Oana Cuzino.
Una dintre cele mai importante relații pe care trebui să o construim și să o menținem este cea cu medicul de familie, chiar dacă, în vremurile în care trăim, lipsa de timp și multitudinea de opțiuni disponibile ne fac să recurgem adesea la internet pentru sfaturi medicale sau să alergăm la un medic specialist când simptomele ne sperie.
Realitatea este că ajutorul cu adevărat prețiosvine de la un medic de familie, fiindcă de-a lungul timpului acesta acumulează informații importante despre familia noastră, afecțiunile cronice care pot avea cauze genetice, ne cunoaște istoricul medical și poate lua decizii luând în calcul nu doar simptomele și starea noastră de sănătate de acum, ci și analizele și afecțiunile din ultimii ani. Spre deosebire de un medic specialist, care ne vede pentru prima dată și căruia putem omite să îi menționăm detalii importante din istoricul medical, ce pot explica un anumit simptom fără să ne dăm seama.
Ce rol ar trebui să aibă medicul de familie în viața noastră
Vizita la medicul de familie ar trebui să fie făcută cel puțin o dată pe an, ocazie cu care toți membrii familiei, chiar și copiii, trebuie să beneficieze de analize de rutină, de sânge și urină. Tot medicul de familie se ocupă și de trimiterile pentru investigații specifice, în funcție de vârstă și sex, precum cele ginecologice, urologice, oftalmologice, ecografii și radiografii. Medicul de familie devine cu atât mai important odată ce urmăm tratamente pe perioade lungi, caz în care revenim regulat, lunar, pentru rețete noi.
Studiile recente arată că aproximativ 70% dintre români au încredere în medicul lor de familie și se adresează acestuia când au o problemă de sănătate. Este important să înțelegem că acești medici au fost instruiți pentru a putea răspunde oricăror nevoi generale ale pacienților și că au abilitatea, pe baza anamnezei și a istoricului nostru medical, să ne recomande anumite investigații, tratamente sau schimbări în stilul de viață. Medicii de familie pot face și vizite la domiciliu dacă pacientul nu se poate deplasa și poate oferi sfaturi telefonic, în cazurile foarte ușoare.
Cu ce te ajută medicul de familie
Medicul de familie este un specialist care are cunoștințe de bază în majoritatea ariilor medicale, de aceea trebuie să fie primul ajutor la care recurgem în orice situație care necesită asistență. Cu atât mai mult cu cât, așa cum menționam anterior, acest medic ne cunoaște, știe cu ce probleme ne-am confruntat în trecut, știe ce tratamente urmăm și ne poate oferi astfel o soluție personalizată nevoilor noastre specifice.
Medicii de familie au responsabilitate profesională față de comunitate și iau în calcul o multitudine de aspecte când analizează starea de sănătate a unui pacient: contextul familial, comunitar și cultural al acestuia. Dr Daniela Bușneag, medic primar medicină de familie, consideră că a fi medic de familie este o „relație privilegiată de prietenie, afectivă, cu oameni cu care ai petrecut timp, ai împărtășit atât fericire, cât și lucruri neplăcute – am umărit de exemplu copii care apoi au devenit, ani mai târziu, părinți la rândul lor”.
În plus, fiindcă relația cu pacientul este atât de apropiată, favorizând controale periodice și măsuri luate rapid, în cazul apariției unor simptome, afecțiunile grave sau cronice sunt mai ușor de prevenit și tratat, fiindcă medicul observă din timp schimbări ce ridică semne de întrebare: o tensiune arterială puțin mărită, o valoare a colesterolului crescută, o scădere în greutate inexplicabilă, un istoric familial de cazuri de cancer etc.
Din păcate, mulți pacienți nu conștientizează valoarea acestei relații și ajung mult prea rar la medicul de familie. Dr Gabriela Rus, medic primar medicină de familie, crede că „atitudinea pacienților este legată și de modul în care medicul de familie reușește să creeze o punte de legătură între el și cei pe care îi îngrijește. De multe ori ne lovim de carențe educaționale, greu de îndreptat. Consider că este, pe de o parte, rezultatul absenței educației sanitare din familie și școală. Dar acolo unde legătura medicului de familie cu pacientul este empatică și implică și compasiunea, problema este mai ușor de gestionat.”
Ce cunoștințe are medicul de familie
În cursul procesului de instruire, medicii de familie dobândesc o serie de abilități puse ulterior în slujba pacienților. Câteva dintre acestea sunt:
- Abordarea integrală a pacientului, luând în calcul mediul și stilul acestuia de viață, familia și comunitatea din care provine.
- Cunoașterea particularităților fiecărei etape de viață prin care trec pacienții săi și modificările așteptate în perioadele esențiale (naștere, adolescență, menopauză, bătrânețe etc.).
- Abilitatea de a se ocupa atât de problemele de sănătate cronice ale pacienților, cât și de situațiile de urgență.
- Capacitatea de a identifica și de a aplica metodele de prevenire a afecțiunilor și de promovare a unui stil de viață sănătos.
- Să constituie punctul de prim contact cu sistemul sanitar, să trieze corect cazurile ce necesită asistență medicală secundară sau de specialitate și să ofere pacienților suportul necesar pentru a putea beneficia de drepturile privind accesul la servicii de sănătate (inclusiv relația cu Casa Națională de Asigurări).
După finalizarea facultății de medicină, medicii de familie parcurg un program de rezidențiat, ce le asigură o perioadă de practică, mai scurtă sau mai lungă, în cadrul diferitelor specialități medicale, unde se familiarizează cu afecțiunile și cu practicile medicale specifice. Experiența dobândită astfel îi permite medicului tău de familie să își poata da seama, de exemplu, dacă durerea ta abdominală este de cauză digestivă sau ginecologică și să îți ofere astfel o trimitere la medicul specialist de care ai cu adevărat nevoie. În multe cazuri, medicul de familie este cel care validează recomandările specialiștilor, fiindcă pune cap la cap diferitele diagnostice și direcții terapeutice, pentru ca tratamentele să nu interfereze. „Fiecare specialist cântă o partitură, dar medicul de familie le pune pe toate în orchestră”, spune dr Bușneag.
Specialitățile vizate de programul de pregătire postuniversitară sunt: medicină de familie, medicină internă (patologie în specialitățile pneumoftiziologie, gastroenterologie, hematologie, nefrologie, reumatologie, alergologie), oncologie, diabet, boli de nutriție, metabolice și endocrinologie, cardiologie, boli infecțioase, dermatologie, neurologie, psihiatrie, pediatrie, obstetrică-ginecologie, medicină de urgență, chirurgie (patologie în specialitățile chirurgie generală, ortopedie, urologie, ORL, oftalmologie). Stagiile de practică au loc în cabinete de specialitate, în centre de primiri urgențe sau camerele de gardă ale spitalelor, dar și în ambulatorii de specialitate. Mulți medici se specializează ulterior și în ecografie, îngrijiri paliative, medicină alternativă sau psihoterapie, pentru a-și îmbunătăți activitatea și a le oferi pacienților pe care îi supraveghează o îngrijire completă.
Ce servicii asigură medicul de familie
Potrivit Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru a putea beneficia de servicii medicale gratuite și compensate, fiecare pacient asigurat trebuie să figureze pe lista unui medic de familie. Iată cu ce te ajută, din acest punct de vedere, medicul de familie:
- Până la trei vizite lunare, acasă sau la cabinetul medicului
- Rețete pentru tratamente cu medicamente gratuite sau compensate
- Analize și investigații periodice (o dată pe an) pentru verificarea stării de sănătate
- Trimiteri către medici specialiști sau investigații de specialitate (consulturi și analize decontate prin statutul de asigurat)
- Sfaturi și recomandări în vederea unui stil de viață sănătos și prevenției afecțiunilor cronice sau acute
- Informare actualizată, rapidă și completă privind subiecte de interes medical general: vaccinări, epidemii, schimbări ale legislației, modificări privind accesul la tratamente și investigații etc.
- Monitorizarea pacienților imobilizați la pat sau cu afecțiuni în stadii terminale
- Monitorizarea nou-născuților încă din prima zi de viață (încă de la naștere, cei mici intră în grija medicului, ca un nou membru al familiei)
Dr Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” la Pro TV.
Sursa foto: Profimedia Images
Citește și:
Dr Oana Cuzino: Adevărul despre îndulcitori
Oana Cuzino: cele mai frecvente greșeli pe care le facem în timpul sportului
Vezi şi cum se poate schimba medicul de familie – procedura și actele necesare!
Ultima modificare octombrie 10, 2022 12:37 pm