Porți pulovere, șosete și mănuși foarte groase. Pui chiar și o pătură pe picioare când lucrezi la birou sau când vizionezi emisiunea preferată. Ești unul dintre acei oameni care se luptă cu senzația de frig – mai ales când vine vorba despre mâini și picioare. Și nu ești singurul.
Dr. Oana Cuzino este medic primar geriatru, doctor în științe medicale și jurnalist. Ea publică informații și articole pe teme medicale pe site-ul doc.ro și prezintă zilnic emisiunea „Ce se întâmplă, doctore?” la Pro TV.
Dar știai că sunt persoane care au mâinile mereu calde sau chiar fierbinți? Mai multe afecțiuni medicale pot provoca acest simptom, care trebuie investigat. Când mâinile se simt neobișnuit de calde tot timpul, este posibil să fie vorba despre o infecție sau despre alte probleme de sănătate, precum: hipertensiunea arterială, poliartrita reumatoidă, sindromul de tunel carpian, neuropatia periferică, fibromialgia sau eritromelalgia.
Citește online gratuit numărul de ianuarie al revistei Unica
Ce se întâmplă cu corpul la temperaturi scăzute?
Corpurile noastre au mecanisme uimitor de sofisticate pentru a ne menține organele interne vitale la temperatura exactă. Unul dintre aceste mecanisme presupune direcționarea fluxului sangvin către organele vitale – inimă, plămâni și creier – și contractarea, la temperaturi scăzute, a vaselor de sânge din extremități, cum ar fi mâinile și picioarele.
Fluxul de sânge se poate reduce cu 99% la frig – și, potrivit statisticilor, femeile sunt cele care fac asta cel mai bine. Se pare că acest lucru se datorează în mare parte fluctuațiilor hormonale. Tendința de a suferi de picioare reci poate varia în timpul ciclului menstrual. Persoanele care simt mereu că au picioarele și mâinile reci vor avea de obicei masă musculară mai mică în raport cu suprafața corpului (de obicei, femeile și persoanele în vârstă).
De asemenea, există studii limitate că femeile au o densitate mai mare de vase de sânge la suprafața pielii, ceea ce le-ar face mai sensibile la frig. Cu toate acestea, nu au fost suficiente date colectate cu privire la această teorie pentru a o confirma sau a o respinge.
Deși de cele mai multe ori senzația de extremități reci nu reprezintă un motiv de îngrijorare, în spatele unui astfel de simptom se poate afla o problemă de sănătate. De aceea nu ar strica să-ți faci câteva investigații pentru a depista dacă într-adevăr ești doar mai sensibil la frig sau ai o problemă de sănătate.
Ce se poate afla în spatele senzației de mâini și picioare reci?
Senzațiile de frig de la nivelul mâinilor și picioarelor pot apărea din cauza circulației deficitare, a tulburărilor sistemului nervos, a leziunilor apărute în urma expunerii la frig, cum ar fi degerăturile, și a încetinirii metabolismului din cauza hipotiroidismului sau a tiroidei inactive. În funcție de cauza acestui simptom, mâinile și picioarele reci pot fi însoțite și de alte semne, inclusiv durere, amorțeală, modificări ale culorii pielii sau furnicături. Printre afecțiunile care se manifestă prin senzația de mâini și picioare reci se numără diabetul, ateroscleroza, bolile vasculare periferice, sindromul Raynaud și neuropatia de orice cauză.
În cazul multora dintre noi care se confruntă cu mâini și picioare reci poate fi vorba despre circulația periferică deficitară de la nivelul extremităților. De vină poate fi ateroscleroza – depunerile de grăsimi pe pereții vaselor de sânge împiedicând fluxul de sânge la nivelul membrelor. Drept urmare, picioarele tale pot căpăta o nuanță violet când te așezi pe un scaun sau pot fi albe când stai culcat. Este posibil să resimți și durere când mergi.
O altă problemă apare când, la temperaturi scăzute, vasele de sânge mici se contractă pentru a conserva căldura în organism, cum se întâmplă în sindromul Raynaud. Rezultatul? Degetele de la picioare devin reci și albe, apoi capătă o nuanță albăstruie și amorțesc. Episoadele pot dura de la câteva minute la câteva ore.
Citește și: Dr Oana Cuzino: Pericolele tăcute care ne amenință sănătatea
Extremitățile reci pot semnala probleme mai grave
Printre acestea se numără boala arterelor periferice, afecțiuni reumatologice, cum ar fi sclerodermia, lupusul și artrita reumatoidă sau o tiroidă inactivă. Unele medicamente, inclusiv beta-blocantele, dar și cele recomandate în tratamentul cancerului și descongestionantele pot și ele imita acest răspuns.
Când arterele sunt disfuncționale, se reduce fluxul de sânge de la nivelul picioarelor. Din acest motiv riști să te confrunți cu picioare reci, amorțite, precum și cu durere la nivelul gambelor. Această afecțiune poartă numele de boală arterială periferică. Boala arterelor periferice afectează aproximativ o treime dintre persoanele cu vârsta peste 50 de ani care au diabet zaharat.
Primul simptom al acestei boli este de obicei durerea, care apare după mers și se instalează în repaus. Renunțarea la fumat este esențială dacă ai fost diagnosticat cu această boală, dar importante sunt și practicarea exercițiilor fizice regulate, pentru îmbunătățirea circulației.
Deteriorarea nervilor, cunoscută sub numele de neuropatie, poate și ea să fie de vină pentru senzația de picioare reci. În acest caz, persoana simte o senzație de frig, deoarece nervii care detectează temperatura nu funcționează corect. Diabetul este o cauză majoră a afectării nervilor.
Dacă ai diabet, este vital să menții nivelul de zahăr din sânge. De altfel, este posibil să-ți pierzi capacitatea de a resimți durerea, fiind astfel mai predispus la leziuni care se vindecă lent. Ulcerele piciorului reprezintă, de asemenea, un risc real, dacă nu acorzi o atenție deosebită picioarelor.
Neuropatia periferică
Pe lângă neuropatia diabetică, neuropatia periferică se referă la orice afecțiune care provoacă leziuni ale nervilor în sistemul nervos periferic. Sistemul nervos periferic cuprinde toți nervii, cu excepția celor din creier și măduva spinării și este responsabil pentru trimiterea de semnale de la creier și măduva spinării către restul corpului.
Simptomele acestei afecțiuni apar adesea mai întâi în picioare, iar mulți oameni cu această boală se confruntă cu picioare reci, dar și cu senzații de furnicături sau arsuri la nivelul membrelor inferioare.
Când tiroida nu produce suficienți hormoni tiroidieni, metabolismul este afectat. Deoarece metabolismul controlează temperatura corpului, o tiroidă inactivă ar putea contribui la reducerea circulației la nivelul extremităților și astfel să te confrunți cu mâini și picioare reci. De asemenea, este posibil să fii obosit și constipat și să te îngrași fără niciun motiv evident.
Pentru a stimula metabolismul, încearcă să faci cât mai multă mișcare, chiar și în casă, consumă alimente bogate în proteine și evită carbohidrații rafinați și cofeina.
Care este legătura dintre lipsa de fier și senzația de extremități reci?
Anemia este o afecțiune care determină organismul să producă mai puține globule roșii decât în mod normal. Este cel mai frecvent cauzată de un deficit de fier, deoarece fierul este un mineral esențial pentru producerea celulelor roșii din sânge. Această afecțiune poate duce la o serie de probleme, inclusiv la senzația de picioare reci.
Acest lucru se datorează faptului că o persoană cu anemie are o cantitate redusă de celule roșii în sânge și hemoglobină, care este responsabilă pentru transportul oxigenului.
Când organismul nu produce suficientă hemoglobină, nu poate să producă nici suficiente globule roșii bogate în oxigen pentru a-ți menține picioarele calde. Anemia poate apărea chiar și la persoanele foarte sănătoase. Poate fi tratată relativ ușor prin modificări ale dietei și prin administrarea de suplimente.
Citește și: Dr Oana Cuzino: ce analize periodice trebuie să facem pentru monitorizarea sănătății
Cum combați senzația generală de mâini și picioare reci?
Dacă se dovedește că mâinile și picioarele reci nu sunt provocate de afecțiuni medicale subiacente, există câteva modalități pe care ai putea să le pui în aplicare pentru a le proteja:
• Fă sport regulat. Acest lucru ajută la îmbunătățirea circulației sangvine și te ajută să te încălzești.
• În zilele foarte friguroase, poartă mai multe straturi de haine, dar și șosete și mănuși din lână, care izolează bine termic.
• Poartă doar încălțări din materiale impermeabile.
• Încearcă să reduci consumul de alcool, cofeină și nicotină, pentru că acestea accentuează senzația de mâini și picioare reci.
• Zilnic, poți să-ți masezi picioarele și mâinile, pentru a stimula circulația sangvină.
Ultima modificare decembrie 22, 2020 3:43 pm