Vrei să scapi de varice prin operaţie? Vezi dacă ai nevoie de ea şi în ce constă! Dr. Florin Bobircă si Dr. Cristina Ciobanu, medic specialist chirurgie vasculară la Spitalul Dr. I. Cantacuzino din Bucuresti, îţi vorbesc despre problema delicată a varicelor.
Trebuie precizat de la început că nu toate persoanele cu varice care se prezintă la medic trebuie operate, recomandarea de intervenţie chirurgicală variind in funcţie de fiecare pacient în parte şi, bineinţeles de stadiul evolutiv al bolii.
Boala varicoasă este o problemă care afectează o mare parte din populaţia generală şi este importantă atât din punct de vedere estetic, dar mai ales din pricina complicaţiilor pe care le poate genera. Astfel varicele hidrostatice sunt dilataţii permanente ale venelor superficiale de la nivelul membrelor inferioare, de dimensiuni variabile, insoţite de cele mai multe ori de durere, umflarea picioarelor, în special în partea a doua a zilei si de un aspect estetic neplăcut, important în special în cazul doamnelor si domnişoarelor.
De ce apar varicele hidrostatice?
Varicele apar ca urmare a unor modificări din structura peretelui venos, sau însoţind alte stări/boli: sarcina, fibroame uterine, chiste ovariene voluminoase, cancere, în special din sfera genitală sau a tubului digestiv inferior. Importantă este si încarcatura familială. Existenţa bolii la rude de gradul I, creşte riscul apariţiei acestora.
Cum se pune diagnosticul de varice?
Importantă este prezentarea la medic, care va confirma prezenţa sau nu a varicelor, vă va supune probelor diagnostice corespunzatoare si vă va face o ecografie Doppler.
Când trebuie sa mă operez de varice?
Indicaţia certă este pusă doar în urma ecografiei Doppler, care stabileşte gradul de afectare al venelor. Evoluţia în timp a varicelor poate pune probleme serioase în desfăşurarea activităţii zilnice, putând duce la o gravă afectare a vieţii sociale a individului. Complicaţiile bolii varicoase pe o perioadă mai scurtă sau mai lungă, includ sângerarea de la nivelul unui pachet varicos în urma unui traumatism sau apariţia ulcerelor varicoase.
Nu orice prezentare la medic înseamna primul pas către operaţie, deoarece in cazul în care varicele nu sunt de dimensiuni mari şi nu sunt însoţite de alte simptome, puteţi pur şi simplu să plecaţi de la medic cu recomandarea de a purta ciorapi elastici, de a menţine piciorul, cât se poate, in poziţie ridicată, de a face exerciţii fizice cu picioarele pe perioada in care staţi pe scaun.
Ce înseamnă operaţia de varice?
Operaţia presupune scoaterea venei care poartă pachetele varicoase si a colateralelor şi are ca scop dispariţia durerii şi un aspect estetic mulţumitor, prevenind astfel momentul apariţiei complicaţiilor: inflamaţia, înfundarea venelor (tromboza), apariţia eczemelor, a coloraţiei maronii a pielii si a ulcerelor varicoase.
Există şi varianta scleroterapiei. Aceasta presupune abord miniinvaziv, posibil cu anestezie locală, procedeu prin care se introduce o substanta chimică care, va inchide pe interior vena.
Ce înseamna recuperarea după o operaţie de varice?
Recuperarea depinde foarte mult şi de dimensiunile varicelor si de structura individuală, dar presupune, in general, o internare in spital de cateva zile, reluarea activităţilor zilnice într-o săptămână şi a lucrului in 2-3 săptămâni.
Boala varicoasă este o afecţiune a cărei importanţa tinde sa fie minimizată, dar care în lipsa unui tratament corespunzator, poate afecta serios starea de sănătate. Deoarece aspectul estetic devine din ce in ce mai important, recomandarea de a merge la medic, înca de la primele semne de apariţie a varicelor, este important sa fie respectată, deoarece tratamentul va fi mai facil si recuperarea mai rapida.
Pentru mai multe detalii o puteţi contacta pe Dna Dr.Cristina Ciobanu la adresa de e-mail: cristinaciobanumed@yahoo.com
AFLA AICI CE SPUNE DR.BOBIRCA DESPRE HEMOROIZI
Ultima modificare martie 10, 2022 2:08 pm