Criza de bilă – care este tratamentul

.

În această săptămână vom vorbi despre o afecțiune care, în limbaj popular, se numește ”criza de bilă”, despre care toata lumea a auzit, și care este foarte des întâlnită în rândul celor care au o alimentație dezechilibrată, celor care, din când în când, fac excese alimentare sau în rândul celor care sunt cunoscuți cu litiază biliară sau ”pietre la vezica biliară”.

Ce este criza de bilă?

”Criza de bilă” înseamnă dureri abdominale, asociate cu greața, vărsături, gust amar și apar, cel mai adesea, după un prânz bogat în grăsimi și/sau prăjeli.

Cum ne dăm seama că avem o ”criză de bilă” (colică biliară)?

Dacă, după o masă copioasă, observăm că abdomenul devine dureros, în special în partea de sus dreaptă, că avem senzație de greață sau chiar vărsături, înseamnă că avem o colică biliară.

Ce facem dacă avem o ”criză de bilă” (colică biliară)?

Dacă avem o colică biliară cel mai bine este să ne adresăm unui medic de specialitate, care să ne recomande analizele potrivite și să ne îndrume cu privire la ce trebuie să schimbăm în regimul alimentar și nu numai. Ce ar însemna analize potrivite: aici ne referim la analize de sânge și o ecografie abdominală pentru a ne da seama dacă durerea se datorează doar prânzului copios, sau avem un calcul (”piatră”), care a precipitat durerea.
Ecografia abdominală este o investigație care nu doare și care nu afectează, sub nici o formă, organismul, care este destul de simplu de efectuat, iar descoperirea unui calcul la colecist este ușoară chiar și pentru un ecografist începător. Nu este indicată urmarea unui tratament cu antispastice sau calmante, dupa ureche, pentru că acestea ar putea masca o afecțiune serioasă, care ar putea duce, în timp, la complicații importante.
Dacă nu aveți litiază biliară (”piatre la vezica biliară”), atunci pentru dumneavoastră un regim alimentar potrivit (care să conțină cât mai puține grăsimi, prăjeli, tocături), ar trebui să reprezinte rezolvarea.
Dacă, însă, aveți litiază biliară, cel mai probabil medicul chirurg vă va recomanda scoaterea colecistului, prin operație.

Ce înseamnă operația pentru ”pietrele la bilă”?

Operația constă în scoaterea vezicii biliare în totalitate, împreună cu pietrele, de preferat înainte ca acestea să producă complicații (inflamația acută a vezicii biliare = colecistita acută, icter –colorația galbenă a pielii și a ochilor) care presupun intervenția chirurgicală de urgență.
Durata spitalizării este de câteva zile, iar cea mai frecventă metodă este chirurgia laparoscopică, cu rezervă însă pentru cazurile complicate, care se prezintă târziu la medic; cicatricile care rămân sunt discrete, de mici dimensiuni, iar recuperarea este rapidă (circa 14 zile), regimul alimentar va mai continua, însă, o perioadă. O metoda mai nouă ( chirurgie single-port) presupune scoaterea vezicii biliare printr-o singură incizie (tăietură), de circa 2-3 cm, prin buric, metoda care este utilizată si la Spitalul Cantacuzino din București și care are o perioadă de recuperare și mai rapidă, rezultatele estetice sunt impresionante, cicatricea care rămâne, în buric, fiind greu sesizabilă. Această metoda este rezervată cazurilor necomplicate, celor care nu au avut alte operații abdominale și celor pentru care rezultatele estetice contează.
Pentru detalii suplimentare nu ezitați să mă contactați la dr.bobirca@gmail.com

CITITI AICI SI CE SA FACETI DACA AVETI PROBLEME CU HEMOROIZII

    
Vedete din Romania Vedete internationale