Nodulii la sân sunt o problemă des întâlnită. Asist. Univ. Dr. Florin Bobircă, medic chirurg la Spitalul Cantacuzino, răspunde celor mai frecvente întrebări legate de nodulii la sân, cauzele lor şi tratament.
Trebuie să precizăm, încă de la început, că 80-85% din nodulii de sân la femeile sub vârsta de 40 ani, sunt benigni. Nu acelaşi lucru se poate spune despre femeile trecute de menopauză, care la descoprirea unui nodul de sân, necesită o investigare mai aprofundată.In orice caz, cel mai indicat ar fi, ca la cea mai mic dubiu, să vă adresați unui medic care să vă ghideze către investigațiile suplimentare corespunzătoare.
Ce sunt nodulii la sân?
Nodulii mamari sunt tumori ale sânului, de formă, dimensiuni şi consistenţă variabile, care pot fi benigne sau maligne; pot fi uni sau bilterale(ambii sâni), unice sau mutiple.
Cum descoperim nodulii la sân?
Autopalparea lunară este cea mai bună metodă de diagnostic şi se face corect astfel: după menstruaţie (deoarece unii noduli mamari pot fi influentaţi de secreţia de hormoni din timpul acesteia), cu degetele de la mâini unite, relaxată şi cu blândeţe, de sus în jos şi dinspre interior către exterior. O mare importanţă trebuie acordată mamelonului care la palpare ar putea elimina o eventuala secreţie, dar şi axilei (zona de „subbraţ”), unde se pot palpa, în unele cazuri, ganglioni măriţi.
Ce facem dacă descoperim un nodul la sân?
Dacă la autopalpare descoperim un nodul mamar nu este cazul să ne panicăm, dar nici să ignorăm prezenta acestuia. Trebuie făcută o programare la medicul de familie, care va face o palpare mai atentă şi ne va îndruma către medicul potrivit pentru a face analize suplimentare: ecografie de sân, mamografie, analize de sânge (există un marker specific pentru bolile de sân şi anume CA 15-3, care se recoltează ca o analiză uzuală).
Dacă la aceste investigaţii apar modificări specifice (cunoscute de către medic), care ar indica scoaterea nodulului prin operaţie, recomandarea ar trebui urmată, pentru că analiza de laborator a nodulului este singura care oferă certitudinea că nodulul este sau nu benign. Operaţia presupune scoaterea nodulului cu o parte din ţesutul normal din jur.Rezultatul este o cicatrice greu sesizabilă, pentru că de cele mai multe ori incizia se face în jurul mamelonului, dar şi un confort psihic legat de faptul că aflam exact despre ce e vorba.
Dacă ştim de prezenta unui nodul mamar, când ne îngrijorăm?
Ne îngrijorăm în momentul în care nodulul creşte în dimensiuni, devine dur, dureros, fix (nu se mişcă), pielea se retractă şi/sau are aspect de „coajă de portocală”, sau asociază scurgere mamelonară. Toate aceste caracteristici ne indică faptul că este momentul prezentării rapide la medic.
Ce înseamnă operaţia pentru noduli la sân?
Operaţia înseamnă internare în spital 1-2 zile, scoaterea nodulului printr-o incizie in jurul mamelonului, deci cicatricea care va rămâne va fi greu de perceput, sutura intradermică (cu un fir resorbabil – care nu necesită a fi scos), rezultatul de laborator al nodulului la 10-14 zile de la operaţie. In ceea ce priveşte durerea postoperatorie acesta este de intensitate scăzută şi cedează uşor la calmantele uzuale. Nu necesită repaus la pat şi nu există restricţii legate de efort, alimentaţie sau viaţă sexuală; concediu medical se acorda doar pe perioada internării, cu revenire rapidă la locul de muncă şi activităţile zilnice.
Există vreo legatură între apariţia unor noduli la sân şi istoricul de noduli mamari din familie?
Este foarte important de ştiut dacă descendenţii pe linie feminină din familie au avut noduli mamari sau cancer de sân, pentru că transmiterea genetica a acestor boli este dovedită, iar în aceste cazuri este nevoie de o evaluare periodică și mai din timp, față de restul femeilor din populația generală(fără antecedente).
In concluzie, acest articol își propune să aducă în prim plan problema diagnosticului precoce in bolile de sân, care, deși, este bine cunoscută de toata lumea, are tendința de a i se acorda o importanță scazută.
Pentru că acest articol cuprinde informații generale despre nodulii mamari și pentru că fiecare caz în parte are particularitațile lui, vă încurajez, pentru aprofundarea subiectului, să imi scrieți la dr.bobirca@gmail.com.