Dr. Cezar declară că fastingul, sau postul intermitent, este un comportament natural uman și dezvăluie lista de alimente recomandate să fie consumate toamna.
Medic specialist cardiolog, doctorul Cezar Amititeloaie (51 de ani) spune că un procent de 60 la sută dintre români mor din cauza afecțiunilor cardiace. Întâlnindu-se cu moartea zi de zi, cât timp a lucrat la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași și Timișoara, s-a întrebat cum ar putea preveni acest lucru. Și-a dat seama, studiind, că 90 la sută din patologii pot fi prevenite printr-un stil de viață sănătos. Într-un interviu exclusiv pentru UNICA.RO, Dr. Cezar vorbește despre sedetarism, pericolul kilogramelor în plus, ne spune de ce este sănătos fastingul și câtă apă este recomandat să bem zilnic.
Dr. Cezar: „Fastingul este comportamentul natural al oricărei vietăți de pe pământ”
Ce alimente este bine să consumăm toamna?
În primul rând fructele de sezon, recomand să fie cât mai colorate și mai diverse, să fie de la noi din țară. Merele se mănâncă toamna, nu în aprilie când sunt date cu pesticide și ceruite. Lăsăm portocalele pentru decembrie, acum mâncăm struguri. Persoanele cu diabet pot mânca struguri, dar să nu bea must.
Fructele, dacă sunt mai necoapte, prunele de exemplu, au mai multe fibre. Dacă sunt mai coapte au mai multă fructoză și polifenoli. Așa că ambele variante sunt bune, dar din perspective diferite. Persoanele cu diabet sau ficat gras e bine să mănânce mere și fructe mai puțin dulci.
Fastingul este pentru toată lumea?
Fastingul se face treptat și absolut toată lumea poate face. Suntem din start adaptați pentru așa ceva, fastingul este comportamentul natural al oricărei vietăți de pe pământ. Biologic vorbind, nu avem siguranța următoarei mese iar oamenii și animalele au alimentația variabilă în funcție de circumstanțe. Următoarea masă pentru un tigru sau pentru o vrabie nu este asigurată. Fiecare vietate face un anumit efort, de la o masă la alta, pentru a dobândi hrană. Deci mâncarea nu este asigurată la ore fixe.
Mai este un concept pe care eu îl recomand celor care au ajuns la un echilibru, și anume ospățul. Are și el sensul său biologic și hormonal. E bine să-i dăm corpului mesajul că nu suntem vânători imcompetenti, suntem capabili să ne găsim hrană. În acest fel, subconstientul se relaxează și capătă încredere că va căpăta și un ospăț. Dacă facem fasting prelungit ne reprimăm plăcerile, bunătățile iar acest comportament este reluat de organism ca pe un stres.
Citește și: POSTUL INTERMITENT – 5 beneficii de luat în considerare
Citește și: Greșeli de evitat când ținem post intermitent
Citește și: Carmen Brumă, despre postul intermitent: „Poate fi o capcană. Sunt mulți care s-au îngrășat așa!” / Exclusiv
Dacă ai probleme cu inima, ce alimente trebuie consumate?
În primul rând este un mit faptul că, dacă ești bolnav de inimă, nu ai voie sare. Problema nu este sarea, ci carența de potasiu. Ea cauzează retenție de apă și de magneziu. Cei care au probleme cu tensiunea ar trebui să consume sare în mod normal, să nu uite de ea. Dar să aibă grijă să consume și alimente bogate în potasiu, leguminoase, rădăcinoase și fructe. Să aleagă păstăile, fasolea verde, nucile și fisticul.
„Să înlocuim uleiul din semințe cu cel din fructe”
Care este uleiul bun, de care ar trebui să consumăn?
E bine să înlocuim uleiul din semințe cu cel din fructe. Uleiul de măsline, de exemplu. Din fruct uleiul se extrage mult mai ușor și nu e nevoie de proceduri agresive. La uleiul de semințe se folosește rafinarea pentru a elimina acizii grași rămași. Uleiurile presate la rece sunt mai bune, trebuie consumate la sticlă mică, păstrate la temperatură scăzută și neapărat la întuneric.
Dr. Cezar: „Sistemul nostru de termoreglare este reprezentat de masa musculară”
Cum ne încălzim iarna, când ieșim din casă, în afară de purtatul hainelor?
Sistemul nostru de termoreglare este reprezentat de masa musculară, care trebuie aprovizionată cu sânge. În casă mai trebuie să deschizi caloriferele, așa trebuie să faci și cu organismul. „Deschiderea” robineților din mâini și picioare se face prin mișcare, sport, prin ridicare de greutăți. Nu există nicio metodă prin care noi să avem termoreglare, să ne încălzim când afară este frig, dacă nu activăm musculatura și pielea. Cine are un strat de grăsime e bine, are un rol de izolator termic, dar fără sport nu se poate. Eu nu mai port pulovere de peste 10 ani, doar tricouri și cămăși, eventual o geacă. Pot să stau și la 50 de grade.
Dr. Cezar: „Un fumător care face mișcare are o speranță de viață mai mare decât un nefumător sedentar”
Să lămurim, o dată pentru totdeauna, ce înseamnă câteva kilograme în plus?
Practic, dacă ești sedentar orice kilogram înseamnă în plus. Dar ce este foarte important de precizat este următorul lucru: un fumător care face mișcare are o speranță de viață mai mare decât un nefumător sedentar. O persoană supraponderală care face mișcare va trăi mai mult decât una normoponderală care nu face mișcare. Sedentarismul este cel mai rău stil de viață, mai rău ca fumatul sau obezitatea. O personal sedentară, chiar normoponderală, are un risc metabolit, de patologie, mult mai ridicat decât anumite persoane cu comportamente nocive, dar care fac mișcare în mod consecvent.
Sunt persoane care vor să slăbească și se duc la sală. Dar nu numai că nu slăbesc, ci observă că se îngrașă. Este vorba despre masa musculară care începe să crească. La femei, un procent de grăsime aflat între 15 și 25 la sută este un procent sănătos. Acea grăsime trebuie să fie dispusă pe șolduri și pe coapse, nu pe ficat și în jurul taliei.
Ce se întâmplă cu mâncarea atunci când ajunge în organism?
Dacă nu facem mișcare și mâncăm ceva, hrana din sistemul digestiv este absorbită și prima stație de oprire este ficatul. El își umple rezervele apoi trimite mai departe către organe și alte sisteme. Între celule există un fluid în care plutesc celulele, fluid intracelular se numește. Acest lichid se încarcă de nutrienți, vitamine, minerale, acizi grași, zaharuri.
Celulele absorb acest nutrienți în funcție de ce au nevoie. În primul rând se duc în mușchi, în aparatul locomotor. Dacă aceste organe nu se mișcă, lichidul intracelular se umple de acest nutrienți, depășesc un prag și se pierd prin urină.
Dr. Cezar: „Cei care sunt obsedați de ideea de băut apă pot leșina pe stradă”
Câtă apă este recomandat să bem pe zi?
Toată lumea vrea răspunsuri simple, dar tot ce trebuie să faci este să-ți simți organismul. Dacă bem prea multă apă, fără să luăm în considerare variabilitatea zilei noastre, nu e bine. Această idee cu 2 litri pe zi este o întrebare la care Ministerul Sănătății nu răspunde corect, pentru că românii nu sunt pe medie. Cei care sunt obsedați de ideea de băut și nu își ascultă corpul pot pierde săruri și să leșine pe stradă.
Ce alimente e bine să nu consumăm niciodată?
Nimic nu e bun sau rău în sine. Contează doar calitatea, cantitatea, frecvența și contextul. Să nu spui niciodată niciodată, trebuie să ai experință la orice, inclusiv la lanțurile de fast food. În momentul în care te-ai bucurat de acel viciu, câțiva hormoni de fericire s-au secretat, deci există și o parte bună. Endorfinele sunt substanțele care anihilează durerea, dau o stare de plăcere, de euforie. Din acest motiv aleargă maratoniștii, de aceea își iau pumni în față cei care fac sporturi de contact.
Foto: Facebook
Ultima modificare septembrie 5, 2023 12:53 pm