Dr. Anca Coricovac, femeia care creează viaţă prin fertilizare in vitro

.

După ce s-a luptat ea însăşi cu infertilitatea, Dr. Anca Corivac a decis să se specializeze în embriologie. Spune că meseria ei este fascinantă şi că simte bucuria fiecărui cuplu care reuşeşte să aibă copii după mulţi ani de încercări.
Lucrati intr-un domeniu fascinant, cum v-ati hotarat sa urmati specializarea de embriolog?
Sa creezi  viata este intr-adevar fascinant, iar hotararea de a face embriologie mi-a venit din satisfactia pe care am simtit-o eu insami devenind mama dupa multi ani de infertilitate. Mi-am dorit sa pot oferi la fel de multa bucurie, macar pe cat am simtit eu. Am ales astfel sa ma ocup de ”inceputul vietii”, de miracolul primelor zile de viata, cand ne numim ”embrion”.

Se poate descrie in cuvinte satisfactia pe care o aveti atunci cand realizati o fertilizare in vitro?
Nu este doar satisfactie, este de fapt dorinta; dorinta de a reusi. Stiu ce simte fiecare cuplu, emotional vorbind, si imi doresc sa reusesc sa aduc satisfactie…..la final. Bucuria lor este , in fapt, si bucuria noastra.

Cam cati copii FIV au fost creati de dumneavoastra in laboratorul clinicii?
Nu am vrut sa numar niciodata. Fiecare este unic si de nepretuit. Nu-mi plac statisticile, desi trebuie sa le fac, activitatea noastra trebuind raportata atat la nivel national cat si international. Astfel ca stiu cati copii se nasc intr-un an in clinica noastra si imi doresc sa fie cat mai multi.

In cariera dumneavoastra aveti vreun caz care v-a marcat in mod deosebit? Vreo poveste extraordinara?
Sunt povesti de viata care te marcheaza: cupluri care reusesc dupa ani si ani de incercari nereusite, cupluri care au pierdut un copil si ”recastiga” un altul….. Sigur ca am, si pastrez povesti de suflet, cele mai multe vesele, fericite, dar uneori si triste, nereusite.

Care este situatia privind infertilitatea in momentul de fata in Romania? Avem motive de ingrijorare?
Unul din 6 cupluri experimenteaza o problema de infertilitate cel putin o data de-a lungul perioadei fertile. La ora actuala infertilitatea se estimeaza a avea o prevalenta de aproximativ 10-15% in lume, in randul femeilor de 20 -44 ani. In Romania , ultimul studiu al Ministerului Sanatatii care a permis o estimare a ponderii infertilitatii a fost in 2006 – prin Ancheta Generatii si Gen. Datele au semnalat problema infertilitatii , si au trasat un semnal de alarma asupra fenomenului  in crestere, incercand astfel  sa stea la baza dezvoltarii si sustinerii politicilor in domeniu.

Ce ar trebui sa stie femeile despre infertilitate si nu stiu? Cum putem sa ne protejam fertilitatea?
Este foarte important de stiut ca infertilitatea este asociata cu factori legati de stilul de viata: fumatul, greutatea, stresul. O alta explicatie importanta ar fi varsta avansata a partenerei. Amanarea sarcinii, cresterea prevalentei obezitatii si a infectiilor cu transmitere sexuala contribuie toate la cresterea numerică a  cuplurilor infertile.
De asemenea foarte important de stiut ar fi ca factorii legati de stilul de viata din perioada periconceptuala, atunci cand incercam sa obtinem o sarcina, determina nu numai evolutia fatului in timpul sarcinii, dar poate avea si un impact de lunga durata asupra sanatatii viitorului copil.
Fertilitatea maximă la femei este atinsă la aproximativ 25 ani, apoi scade lent între 25 și 35 ani și accentuat după 35 ani.
Așa a luat naștere FERTILITY FRIDAY! Fertility Friday este o campanie dedicată femeilor și bărbaților care nu au probleme cunoscute de fertilitate, dar vor să își testeze potențialul fertil și să ia măsuri preventive adecvate. Mai multe detalii despre Fertility Friday.

    
Vedete din Romania Vedete internationale