Doliul la români – cum treci peste moartea cuiva drag

.

După aproximativ două săptămâni se instalează o stare de confuzie – ţi se pare că-l vezi peste tot pe cel dispărut  – agitaţie, furie la celor care ar fi putut să evite tragicul eveniment.

„După 4-6 săptămâni, perioadele de depresie devin mai frecvente şi ating cota maximă”, mai spune psihologul. Acum apare riscul abuzului de medicamente, alcool sau droguri.  

Totuşi, dacă treci de această fază, viaţa revine la normal: începi din nou să-ţi faci planuri de viitor, dispar insomniile, revine energia. Chiar şi aşa, e clar că nu vei mai fi acelaşi. „Doliul este un proces natural prin care toţi trecem la nivele diferite de intensitate, este un proces de transformare a propriei persoane, de auto-cunoaştere şi de descoperire a unor noi abilităţi.”

În sprijinul celor îndoliaţi

Conştientă că nu toţi românii îţi permit să meargă la psiholog sau sa cumpere cărţi străine, Mihaela a pornit un blog în care povestea experienţele ei, sperând să ajute alte persoane îndoliate. Reacţiile pozitive au făcut-o să se gândească la o campanie în sprijunul celor care pierd persoane dragi.

„Proiectul «Există viaţă după doliu!» îşi propune să dezvolte capacitatea românilor de a gestiona pierderea unei persoane apropiate, prin educarea cu privire la procesul de doliu şi prin sprijinirea directă în primul an de doliu”, explică Mihaela.

Ea îşi propune ca în următorii trei ani, cel puţin 3000 de români îndoliaţi să beneficieze de sprijin, fie direct, prin întâlniri de grup, fie prin blog şi apariţii media. Totul va fi gratuit, căci proiectul este non-profit. Află totul despre cum moare un om!

Foto: Shutterstock

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter
buton